hamburger-icon

Kliker.info

Razriješio dilemu i obradovao glasače Hillary Clinton : Joe Biden neće u utrku za predsjednika SAD-a (Video)

Razriješio dilemu i obradovao glasače Hillary Clinton : Joe Biden neće u utrku za predsjednika SAD-a (Video)

21 Oktobra
21:44 2015

JoeB41Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joseph Bide, izjavio je da neće biti kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke za izbore 2016. godine, okončavši time višemjesečne spekulacije o svojoj političkoj budućnosti.”Pošto neću biti kandidat, neću ni šutiti”, rekao je Biden (72) novinarima u Bijeloj kući, dok je bio u društvu predsjednika Baracka Obame i svoje supruge, prenosi Reuters.

Poručio je da želi ostati uz predsjednika Obamu do kraja mandata te da će se fokusirati na borbu za srednju klasu, ekonomiju i bolje obrazovanje.Naglasio je da republikanci nisu neprijatelji Demokratskoj stranci te da jedino kroz saradnju dvije stranke mogu osigurati bolju Ameriku.Biden je nakon smrti svog sina u maju ove godine najavljivao da zbog žalosti za sinom neće biti spreman biti predsjednički kandidat te da eventualna kandidatura treba biti porodična odluka.On je dva puta bio kandidat za predsjednika, a više od tri decenije bio je senator iz Delawarea.

Favoriti Clinton i Sanders

Reuters navodi da bi, budući da uživa popularnost među bijelim biračima srednje klase, mogao odigrati značajnu ulogu u unutarstranačkoj kampanji ako izabere da podrži nekog od demokratskih kandidata.

Za favorite među kandidatima Demokratske stranke za predsjednika SAD-a važe bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton i nova zvijezda demokratske ljevice Bernie Sanders, pišu agencije.Ipak, demokratsku utrku za nominacijom zasjenila je republikanska, u kojoj se više od 12 kandidata bori da pretekne milijardera Donalda Trumpa.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku