hamburger-icon

Kliker.info

Razglednica iz grada duhova : Grada u kojem nitko neće smjeti živjeti još 20.000 godina (Video)

Razglednica iz grada duhova : Grada u kojem nitko neće smjeti živjeti još 20.000 godina (Video)

28 Novembra
07:44 2014

pripjat111Iako se nuklearna katastrofa u Černobilu dogodila 1986., godinu dana nakon što se rodio dokumentarist Danny Cooke, ova nesreća ukrajinske nuklearke koja je oslobodila 400 puta više zračenja od atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu, motivirala ga je na snimanje filma o sadašnjem stanju područja na kojem nitko ne živi gotovo trideset godina.Uz pomoć bespilotne letjelice DJI Phantom 2 quadcoptera, Canonove 7D kamere i GoPro3+ kamere, snimio je zadivljujuće prizore opustjelog grada Pripjata nekoliko kilometara udaljenog od Černobila.

U vrijeme nuklearne katastrofe u Pripjatu je živjelo gotovo 50 hiljada ljudi, a danas je to grad duhova sa stambenim zgradama koje se polako raspadaju, zahrđalim ostacima automobila, i biljnim svijetom koji polako prekriva ostatke nekad živog i užurbanog mjesta s bazenima, dječjim igralištima i lunaparkom čiji zahrđali ostaci svjedoče o nekadašnjem životu.Nakon nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu sovjetski su dužnosnici šutjeli tri dana, a za to su vrijeme vjetrovi raznosili radijaciju cjelim zapadnim dijelom bivšeg Sovjetskog Saveza i velikim dijelom europskog kontinenta. Tek nakon tri dana započela je evakuacija 350 hiljada ljudi koji su živjeli na području oko Černobila.

U očajničkoj borbi da se saniraju posljedice nesreće u nuklearki i ograniči širenje radijacije sudjelovalo je na koncu ukupno pola milijuna radnika, a trošak se procjenjuje na 18 milijardi dolara. Katastrofa u Černobilu je ostala zapamćena kao najveća nesreća jedne nuklearne elektrane u povijesti. Tijekom eksplozije poginula je 31 osoba, a broj žrtava od posljedica radijacije još uvijek nije moguće izbrojati.Posjet Pripjatu je sada moguć nakratko, jer se vjeruje da su se s vremenom raspali radioaktivni izotopi koje je oslobodila černobilska nuklearka. Turisti mogu dobiti dozvolu za posjet tijekom dana. No, znanstvenici smatraju da se na tom području neće moći živjeti još 20 hiljada godina.Danny Cooke je svoju snimku nazvanu ‘Razglednice iz Pripjata, Černobil’ koristio za emisiju ‘60 minutes’ na CBS News.

(Kliker.info-Jutarnji List)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku