hamburger-icon

Kliker.info

Ravnogorski četnički pokret prijeti čelnicima SIPA-e

Ravnogorski četnički pokret prijeti čelnicima SIPA-e

14 Maja
20:19 2008
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP RS provode intenzivne provjere kako bi bila utvrđena autentičnost pisma koje je, navodno, medijima uputio fočanski monstrum Radovan Stanković. U njemu je Stanković, osuđenik na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina koji je prije godinu pobjegao iz zatvora u Foči, uputio nove prijetnje sudiji Suda BiH koji mu je izrekao presudu Davorinu Jukiću, ali i SIPA-i.Između ostalog, Stanković je od SIPA-e zatražio da mu se "ne udara na porodicu i s fantomkama maloljetne sinove ne prepada i nevine osobe ne pritvara", te zaprijetio da njemu "nije problem doći i usred sjedišta SIPA-e bez fantomke".Pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač jučer je za "Dnevni avaz" izjavio da je od Regionalnog ureda SIPA-e u Banjoj Luci zatraženo da provjeri sve informacije vezane uz upućivanje navodnog Stankovićevog pisma. Rezultati tih provjera se čekaju, a Lukač nam je otkrio i da su nakon njegove prošle izjave "Avazu" uslijedile i nove prijetnje, koje je SIPA primila telefonskim putem.Lukač je prošle sedmice, odgovarajući na navode iz pisma, Stankoviću poručio da kaže gdje se nalazi i da će on lično bez fantomke doći po njega. Pomoćnik direktora SIPA-e tada je izjavio i da će se, kad god to bude potrebno, nastaviti pretresi objekata Stankovićeve porodice i osoba osumnjičenih da imaju veze s njegovim bjekstvom. Nakon što je ta izjava objavljena u našem listu, SIPA je zaprimila niz prijetećih telefonskih poziva.
Uzeli kopiju 
– Upućeno nam je mnogo ozbiljnih prijetnji od Stankovićevih istomišljenika i onih koji su se predstavljali kao Ravnogorski četnički pokret. Sada provjeravamo i te pozive kako bismo dokučili odakle su stigli i ko stoji iza njih – kazao nam je jučer Lukač.Načelnik kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić za "Avaz" je potvrdio da je policija RS uzela od "Pressa" kopiju dvije stranice pisma i da se na osnovu toga pokušava doći do bilo kakvih saznanja o njegovom stvarnom pošiljaocu.
Potraga za originalom
Vasić je istakao da se, prema svim saznanjima policije RS, Stanković ne nalazi na prostoru BiH. Dodao je da će se pokušati istražiti otkud na koverti u kojoj je stiglo sporno pismo pečat pošte u Han-Pijesku.- Prvo moramo utvrditi ko ima original pisma, jer s mrtve tačke možemo krenuti tek kada dobijemo to kompletno pismo, a kako bismo zatražili i vještačenja da vidimo da li ga je zaista pisao Stanković ili se neko drugi poigrava i medijima i nama – rekao je Vasić. (Kliker.info-avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku