hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločinac Ratko Mladić izručen Haškom tribunalu

Ratni zločinac Ratko Mladić izručen Haškom tribunalu

31 Maja
14:18 2011

U utorak, 31. maja, oko 18 sati počelo je izručenje Ratka Mladića Haškom sudu. To je potvrdila ministrica pravde Srbije Snežana Malović. Šta očekuje Mladića u pritvoru u Den Haagu?  Za Ratka Mladića je predviđena ćelija u kojoj će on biti sam: veličine 15 kvadratnih metara sa toaletom, tušem i televizorom. Kroz prozor ulazi svježi morski zrak sa obližnje plaže na Sjevernom moru. Vrata ćelije će uglavnom biti otvorena tako da Mladić može da ide u prostor određen za fitnes, ili u sobu u kojoj je smještena kapela u kojoj će se naći sveštenik prema njegovom izboru, odnosno u zajedničku prostoriju u kojoj može da igra stoni fudbal – možda sa Radovanom Karadžićem, koji se također nalazi u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.„Biće mu kao u hotelu. On će tu živjeti mnogo bolje nego žrtve koje danas žive u Srebrenici, u izbjegličkim logorima ili u Holandiji. Za žrtve je uistinu užas to što se tu dešava“, kaže Johanne von Wurkom koja se inače angažira u organizaciji koja pruža podršku porodicama žrtava Srebrenice.  

Haški tribubnal je formiran na osnovu jednoglasne odluke zemalja članica UN-a                    U rebrenici je 1995. godine ubijeno oko 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i starih ljudi. Mladić, koji je u UN-ovu zaštićenu enklavu ušao u julu te godine sa svojim trupama, optužen je da je naredio masakr. Međunarodni krivični sud za bivši Jugoslaviju je počeo s radom 1993. godine – dakle, dvije godine prije masakra u Srebrenici.„To je bio prvi međunarodni sud koji je osnovan. Ljudi često kažu da je drugi, nakon suda u Nürnbergu. Međutim, sud u Nürnbergu je osnovan na zahtijev zemalja koje su bile pobjednice nakon Drugog svjetskog rata. A Haški tribunal je formiran na osnovu jednoglasne odluke zemalja članica UN-a. Tako da je to uistinu prvi međunarodni sud“, kaže Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala. Taj sud se razlikuje od Međunarodnog krivičnog suda, koji također ima sjedište u Haagu i koji je od 2003. nadležan za genocid i ratne zločine širom svijeta.

 Sud za bivšu Jugoslaviju ima strogo ograničeni mandat. Na njemu se, naime, procusuiraju samo ona zlodjela koja su tokom devedesetih počinjena na prostorima bivše Jugoslavije. Do sada je podignuta 161 optužnica, od čega je zaključeno 126 postupaka.Proces protiv Radovana Karadžića će najavjerovatnije trajati do 2013. Nakon toga bi Haški tribunal, kako je svojedobno rekao glavni tužitelj Serge Brammertz, trebalo da bude zatvoren.Međutim, nakon hapšenja i izručenja Ratka Mladića, sud će nastaviti s radom. Taj proces bi mogao potrajati do 2016. Pored toga, ako u međuvremenu bude uhapšen i Goran Hadžić, posljednji haški optuženik koji se nalazi u bijegu, tada bi moglo proći još više vremena dok Haški tribunal konačno ne bude zatvoren.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku