hamburger-icon

Kliker.info

Ratni ministar policije RS : Tomo Kovač optužen za genocid u Srebrenici

Ratni ministar policije RS : Tomo Kovač optužen za genocid u Srebrenici

29 Decembra
16:30 2017

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača zvanog Tomo, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i Srbije, saopćeno je iz tužilaštva.

Tomo Kovač, javnosti poznat kao ratni komandant policije na Ilidži a kasnije i ministar unutraš njih poslova RS-a, tereti se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUPRS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

Kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u  počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog pothvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u  Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Kliker.info-INS)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku