hamburger-icon

Kliker.info

Ratne mornarice spremne : Na pomolu rat između Turske i Izraela

Ratne mornarice spremne : Na pomolu rat između Turske i Izraela

09 Septembra
05:28 2011

Turski  premijer Erdogan odlučio je pod svaku cijenu dovesti u pitanju izraelsku blokadu Gaze, a to će izgleda činiti i pravnim i vojnim putem.Naime, Erdogan je za Al Jazeeru kazao kako će turski ratni brodovi pratiti svako tursko plovilo koje nosi humanitarnu pomoć Palestincima u Gazu. "Turska će poduzeti korake kojima će spriječiti izraelsko jednostrano iskorištavanje prirodnih resursa istočnog Sredozemlja", dodao je turski premijer.

Izraelski premijer Netanyahu još jučer je, očekujući ovakav potez Turaka, najavio i pojačanu prisutnost izraelske mornarice u Sredozemlju, opisujući je kao "produženu ruku židovske države". "Mornarica je jedna od dviju produženih ruku izraelskih obrambenih snaga, i to je jedna dugačka i veoma moćna ruka. Svojim akcijama vi čuvate mir i našu sigurnost na moru", poručio je mornaričkim časnicima.

Sad je već postalo očito da su obje strane ovaj sukob shvatile ozbiljno, i da će biti jako teško taj konflikt ograničiti na diplomatsku razinu. Prisutnost obje flote na malom morskom prostoru dovest će do velike razine napetosti, koja bi mogla eskalirati u svakom trenutku, a postoji opasnost i da bi se u sukob mogle uključiti i neke druge zemlje na Bliskom Istoku.Osim na samom moru, Erdogan je najavio kako će izazov izraelskoj blokadi Gaze pružiti i na Međunarodnom sudu pravde. Iako sama Turska ništa time ne može dobiti, jasan je to pokazatelj da su odlučni Izraelu pokazati zube. (Kliker.info-Indedx)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku