hamburger-icon

Kliker.info

Rat za Libiju : Više od 110 krstarećih projektila pogodilo 20 ciljeva (Video)

Rat za Libiju : Više od 110 krstarećih projektila pogodilo 20 ciljeva (Video)

20 Marta
01:17 2011

Američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalili su više od 110 Tomahawk projektila na 20 libijskih vojnih ciljeva kako bi uništili njihovu protuzračnu obranu. Gadafijeva protuzračna obrana je teško oštećena krstarećim projektilima, rekao je za Reuters izvor iz struktura američke nacionalne sigurnosti koji je želio ostati anoniman. ‘Još je rano za predvidjeti što će nakon ovog udara poduzeti Gadafijeve kopnene snage’, rekao je Reutersov izbor.Libijska državna televizija objavila je da je libijska protuzračna obrana u regiji Tripolija srušila jedan francuski zrakoplov, što je glavni stožer francuske vojske opovrgnuo.
‘Protuzračna obrana srušila je jedan francuski zrakoplov u sektoru Ndžele, u regiji Tripolija’, objavila je televizijska postaja ne navodeći druge pojedinosti.'Opovrgavamo to, svi zrakoplovi koji su danas poletjeli vratili su se’, rekao je za France presse glasnogovornik združenog stožera francuske vojske, pukovnik Thierry Burkhard.Međunarodne snage napale su zračnu bazu kod libijskoga glavnog grada Tripolija, Gadafijev rodni grad Sirt te vojnu bazu u blizini Misrate, prenose agencije.Libijska državna televizija izvijestila je da je ‘križarska vojska’, kako nazivaju zapadne snage, bombardirala civilne dijelove Tripolija i spremnike goriva iz kojih se opskrbljuje grad Misrata na zapadu Libije.

 
Libijska televizija objavila da je pogođena bolnica

Libijska službena agencija Jana javila je da je meta zračnih i raketnih napada koalicije bio i rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija Sirt. Pozivajući se na glasnogovornika vojske, Jana je izvijestila da se nastavljaju i napadi na ciljeve u Zuari, Tripoliju, Sirtu i Bengaziju. ‘Neprijatelj je napao civilne ciljeve u Tripoliju, Misrati, Zuari i Bengaziju’, rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći točno o kojim je ciljevima riječ.Libijska je televizija, prenosi France presse, objavila da je pogođena i bolnica Bir Osta Miled 15 km istočno od Tripolija.Zapadne su snage gađale vojnu zračnu bazu u blizini Misrate u kojoj se nalaze Gadafijevi pristaše, izvijestio je Reuters pozivajući se na stanovnike Misrate koji opovrgavaju izvješća državne televizije da su pogođeni spremnici goriva.Amerikanci kažu trebati čekati još šest do dvanaest sati prije no što zapovjednici pomoću bespilotnih letjelica Global Hawk i drugim sredstvima uspiju procijeniti štetu koju su nanijeli udari.

25 savezničkih brodova i podmornica u akciji

Pentagon je objavio da u akciji sudjeluje pet zemalja među kojima su SAD, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija. Cilj im je osakatiti Gadafijevu protuzračnu obranu. Zračni napadi će uglavnom gađati ciljeve oko Tripolija i Misrate.25 savezničkih brodova, uključujući tri američke podmornice opremljene Tomahawk projektilima,  stacionirano je u Sredozemlju. U regiji se nalazi i pet američkih izviđačkih zrakoplova.Akcija je započela akcijom francuskih vojnih zrakoplova u području oko Benghazija kada su uništili četiri libijska tenka i oklopno vozilo.(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku