hamburger-icon

Kliker.info

Rat do konačnog oslobođenja : Ukrajinski predsjednik Zelenski izdao dekret kojim su pregovori Ukrajine s Putinom ‘nemogući’

Rat do konačnog oslobođenja : Ukrajinski predsjednik Zelenski izdao dekret kojim su pregovori Ukrajine s Putinom ‘nemogući’

04 Oktobra
13:41 2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se službeno proglašavaju “nemogući” bilo kakvi pregovori između Kijeva i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dekret  je implementirao odluku ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu i formalizirao komentare Zelenskog 30. septembra nakon što je Putin proglasio četiri regije Ukrajine koje je djelimično okupirala Moskva kao dio Rusije, u onome što su Kijev i Zapad rekli da je nelegitimna farsa.

“On (Putin) ne zna šta su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsjednikom Rusije”, rekao je Zelenski 30. septembra.

U dekretu se također navodi da će Ukrajina upotrijebiti vojna sredstva kako bi pod svoju kontrolu vratila teritorije koje je okupirala Rusija.

Ukaz Zelenskog uslijedio je kada su kijevske snage navodno probile rusku odbranu na jugu Ukrajine i proširile brzu ofanzivu na istoku, zauzevši teritoriju u oblastima koje je Rusija proglasila pripojenim.Ukrajinske snage napreduju na jugu, odbijaju ruske napade u Donbasu

Putin, koji ove sedmice puni 70 godina, mogao bi se još dva puta kandidirati za tu funkciju prema ustavnim amandmanima kojima je predsjedavao, a potencijalno bi ostao na vlasti do 2036. godine.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku