hamburger-icon

Kliker.info

Raskol u HDZ 1990 : I najbliži suradnici se okrenuli protiv Bože Ljubića

Raskol u HDZ 1990 : I najbliži suradnici se okrenuli protiv Bože Ljubića

20 Jula
06:04 2011

Kulminacija nezadovoljstva koja se ovih dana događa u “devedesetci” mogla bi dovesti do velikog raskola u ovoj stranci, otkriva naš izvor iz HDZ-a 1990. Nezadovoljni kadrovi koji su mjesecima nakon izbora “na ledu” žele preispitivanje koalicijskih odnosa s HDZ-om BiH i za neuspjeh stranke i “podanički” odnos prema HDZ-u BiH optužuju predsjednika Božu Ljubića. Najnoviji primjer raskola u stranci koji će se prenijeti i na najviša stranačka tijela jest posljednja sjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990. Hercegovačko-neretvanske županije kada je situacija dovedena do usijanja.

Preispitati odnose                     Naime, kako otkriva naš izvor, gotovo cijeli odbor je složan kako treba zatražiti preispitivanje koalicijskih odnosa sa strankom Dragana Čovića. Međutim, dio stranke optužuje Ljubića za sav neuspjeh, dok mlađi kadar stranke pak ne dijeli mišljenje kako je Božo Ljubić jedini krivac za lošu stranačku politiku optužujući “starije lavove” da se bore za osobne interese. Županijski odbor HNŽ-a također zahtijeva da se Martin Raguž predloži kao kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara. Veliko je iznenađenje, kao što smo već i objavili, to što je uz Raguža stao Damir Ljubić koji je slovio za struju Bože Ljubića, te Luka Faletar.

Što se tiče kandidature Martina Raguža, dio stranke je mišljenja kako bi Ljubić od Čovića trebao zatražiti da “devedesetka” kandidira prvog čovjeka Vijeća ministara budući da Borjana Krišto nije dobila potporu Predsjedništva BiH, ali ni šire političke javnosti. Ljubić je inače prepustio Čoviću čelno mjesto u Vijeću ministara i više puta izjavio kako ono pripada HDZ-u BiH, s čime se Ljubićevi suradnici ne slažu. Uz to Ljubiću zamjeraju to što je prvo sebi “osigurao” fotelju u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, te stranku stavio u “podanički” odnos spram Čovićevog HDZ-a BiH. Veliki dio stranačkih dužnosnika smatra da je Ljubićevim lošim procjenama i potezima “devedesetka” postala potpuni izborni gubitnik, te da će ih koaliranje s HDZ-om BiH dovesti do toga da će nestati s idućim izborima.

Haos na terenu           
Što se tiče neslaganja s odlukama predsjednika stranke kad je u pitanju koalicija s HDZ-om BiH, ono je evidentno u gotovo svim županijskim odborima. Hercegovačko-neretvanski ogranak nedavno je priopćio kako su bliži odlasku u oporbu nego u vlast s HDZ-om BiH. Najočitiji primjer “neposluha” prema stranačkom vrhu je Hercegbosanska županija gdje tamošnja “dvedesetka” ne želi odustati od svojih principa i prepustiti mjesto premijera HDZ-u BiH. Inače, međustranačkim dogovorom dvaju HDZ-ova precizirano je da HDZ 1900. dobije premijera u jednoj županiji, a “devedesetka” to s obzirom na izborne rezultate može ostvariti samo u HBŽ-u, no HDZ im ne želi prepustiti to mjesto. Stoga se hercegbosanska “devedesetka” okrenula “platformašima” s kojima pokušava napraviti vlast u HBŽ-u. Veliki problemi bili su i u Posavskoj županiji gdje su dva HDZ-a zajedno napravila vlast pod velikim pritiskom stranačkog vrha. U Zapadnohercegovačkoj županiji nakon dugih i mučnih pregovora “devedesetka” je ušla u vlast po principu “uzmi ili ostavi”, a nijedna njihova želja nije ispunjena niti su uvaženi kao partneri. Nedavno je i cijela tuzlanska “dvedesetka” prešla u HSP zbog nezadovoljstva politike vrha stranke. O raskolu i nezadovoljstvu u HDZ-u 1990. već odavno se govori u političkim kuloarima, ali situacija na terenu sada je objelodanila sav kaos u ovoj stranci. Budući da su se i najbliži suradnici okrenuli protiv Bože Ljubića, u idućim danima sigurno će biti visoka temperatura u “devedesetci”.(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku