hamburger-icon

Kliker.info

Rasim Ljajić tvrdi : Muftija Zukorlić i njegovi mentori iz Sarajeva su politička prošlost

Rasim Ljajić tvrdi : Muftija Zukorlić i njegovi mentori iz Sarajeva su politička prošlost

08 Maja
04:39 2012

Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Srbije, koja je u izbornu utrku ušla u koaliciji pet partija na listi Demokratske stranke (DS) "Izbor za bolji život – Boris Tadić", uvjeren je da će ova politička opcija formirati novi saziv Vlade i skupštinsku većinu.

Proevropske snage

Ljajić u razgovoru za "Dnevni avaz" svoj optimizam temelji na činjenici da njihova lista ima širi koalicioni potencijal.- Mi ćemo sigurno biti dio novog saziva Vlade, jer Nikolićev SNS čak i s Dačićevim SPS-om nema dovoljno mandata da formira skupštinsku većinu. Imamo veći prostor za političko manevrisanje, tako da je izvjesno da će lista "Izbor za bolji život – Boris Tadić" formirati većinu i budući saziv vlade – ističe Ljajić.Ocjenjujući rezultate izbora, on ističe da je bilo nekoliko iznenađenja, prije svih relativno slabiji rezultat Srpske napredne stranke (SNS) od očekivanog.

– Svi su očekivali da će SNS Tomislava Nikolića dobiti više glasova. Sada predstoji period teških konsultacija u vezi s formiranjem novog saziva Vlade, ali mi smo u velikoj prednosti – zaključuje Ljajić, koji pozdravlja pobjedu proevropskih snaga na izborima u Srbiji.Pokazatelj toga, kaže Ljajić, jeste i činjenica da Šešeljevi radikali prvi put od 1990. godine nisu prešli cenzus. Na pitanje kuda ide Srbija, Ljajić odgovara da će odgovor biti jasniji narednih dana, kada Vlada bude formirana.
– Mi se zalažemo da to bude mala vlada i antikrizna vlada, od svega 15 članova, koja će provesti dugo odgađane reforme – ističe Ljajić.

Izborni debakl

Za njega su posebno značajni rezultati izbora u Sandžaku, koji su, kako naglašava, bili od presudne važnosti za ovu regiju. On je naglasio loš rezultat muftije sandžačkog Muamera Zukorlića. – On je doživio debakl. To što je taj čovjek sveo IZ na najniže moguće grane jeste nešto što je moralo biti sankcionisano na ovim izborima. Zukorlić više ne može biti ni muftija – smatra Ljajić. Zukorlić je, kako kaže Ljajić, u Novom Pazaru dobio manje od 19 posto glasova, a u cijeloj Srbiji osvojio je manje od jedan posto.

Pobjeda u Novom Pazaru, Prijepolju i Priboju

Ljajić ističe da je njegova lista osvojila vlast u Novom Pazaru, Prijepolju i Priboju, gdje dijeli prvo mjesto sa DSS-om, dok je u Sjenici pobijedila SDA.- Mi ćemo s tom strankom u svim sandžačkim opštinama vjerovatno praviti stabilnu političku vlast i rješavati teške probleme. U svakom slučaju, ovo je veliki dan za Sandžak, jer su muftija Zukorlić i oni koji ga podržavaju iz Sarajeva politička prošlost. On je čak izgubio u rođenom selu, gdje mu žive roditelji, a u Sarajevu je dobio svega četiri glasa – naglašava Ljajić. (Kliker.info-DA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku