hamburger-icon

Kliker.info

Rasim LJajić: Prikazivanje snimka o Mladiću nije slučajno

Rasim LJajić: Prikazivanje snimka o Mladiću nije slučajno

11 Juna
14:58 2009
Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je cijeli snimak generala Ratka Mladića, koji je emitovan na televiziji, Srbija predala haškom Tužilaštvu i da njegovo prikazivanje nije slučajno."Mi moramo doći do informacije na koji je način materijal dostavljen medijima i ovo će biti jedna od tema razgovora sa Tužilaštvom u Hagu. Na optužujemo nikoga, ali ima previše slučajnosti da bi se mogle nazvati slučajnostima", poručio je Ljajić.On je naveo da nijedan snimak, koji je objavljen, nije mlađi od osam godina i da je nekome potrebno da se, poslije pozitivnog izvještaja glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza i pozitivne ocjene administracije SAD, dezavuiše i minimizira ta pozitivna ocjena o saradnji Srbije sa Tribunalom."Nisam nikakav zagovornik teorije zavjere, ali trenutak u kome se sve ovo događa upućuje da se baš ne radi o dobroj nameri.
Nekima je u međunarodnoj zajednici očito stalo da se Srbija vječito bavi Ratkom Mladićem i da ne završi saradnju sa Tribunalom", istakao je Ljajić na konferenciji za novinare povodom objavljivanja Mladićevih snimaka na Federalnoj televiziji.Ljajić je podsjetio da je cijeli materijal, koji je Srbija dostavila Tužilaštvu u Hagu, zaplijenjen u kući Ratka Mladića u ulici Blagoja Parovića 117 prilikom pretresa 4. decembra prošle godine i dodao da je kompletan materijal predat haškom tužilaštvu 27. marta ove godine tokom posjete Sergea Brammertza  Beogradu.On je napomenuo da je tom prilikom u Mladićevoj kući zaplijenjeno 215 audio i video kaseta, od čega 50 audio kaseta, 103 VHS kasete, 17 super VHS kasete, 37 CD diskova, 19 flopi diskova.On je upitao na koji način je taj materijal dospio iz Tužilaštva do televizije i istakao da će to biti pitanje koje će Srbija otvoriti, naglasivši da ne tvrdi da je materijal dat iz Haga, ali da iz Srbije sigurno nije."Mi smi ovaj materijal predali da bi bio korišten u postupcima koji se vode pred Haškim tribunalom i očekivali smo da se on prije pojavi u sudnici nego na televiziji", naglasio je Ljajić.Ljajić smatra da objavljivanje ovakvih materijal može da ugrozi dalje operativne aktivnosti i napore koje se ulažu da bi bila locirana preostala general Mladić i Goran Hadžića, za kojima još traga Haški sud.
Odgovarajući na pitanje da li objavljivanje ovih snimaka može da utiče na odluku Holandije koja treba da raspravlja o svom stavu po pitanju vizne liberalizacije, on je naveo da je namjera ovih snimaka da se spriječi pozitivan stav Holandije i da se Srbija ponovo bavi objašnjavanjem da li u toj zemlji postoji spremnost da se izruče dvojica haških optuženika.Ljajić napominje da snimak na kome se Mladić vidi sa unukom datira od 28. aprila 2001. godine, a da je unuka rođena 5. januara 2001. godine.On kaže da je Mladić posljednji put boravio u vojnom objektu Krčmari kod Valjeva 1. juna 2002. godine i da će svako ko poslije tog datuma da bilo koji podatak da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata dobiti novčanu nagradu.Prema njegovim riječima, od 28. juna 2001. godine kada je uhapšen bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, Mladić je otišao od svoje kuće i krio se u tri vojna objekta – Rajac, Stragari i Krčmari do juna 2002. godine.Ljajić je rekao da je snimak na kome se Mladić grudva sa suprugom i kćerkom navodno načinjen prošle godine, istakavši da je sahrana njegove kćerke
bila 25. marta 1994. godine.  (Kliker.info-Srna)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku