hamburger-icon

Kliker.info

Raketa AHW : Amerikanci testirali projektil koji može gađati ciljeve u cijelom svijetu

Raketa AHW : Amerikanci testirali projektil koji može gađati ciljeve u cijelom svijetu

18 Novembra
21:43 2011

Američko ministarstvo obrane potvrdilo je u četvrtak da je uspješno testiralo raketu koja leti čak šest puta brže od brzine zvuka te može pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu u roku od jednog sata.Raketa AHW, odnosno napredno hipersonično oružje, lansirana je u četvrtak oko podneva s rampe na Havajima prema stratosferi, nakon čega je uspješno pogodila cilj u tihooceanskom atolu Kwajelein na Maršalskim otocima. Iako je Pentagon slavodobitno objavio vijet o uspješnom lansiranju i pogađanju mete, detalji o brzini balističke rakete nisu objavljeni.Oružje koje postiže brzine od 5 Macha, odnosno 6000 kilometara na sat, osim samog pogađanja unaprijed zadanog cilja, znanstvenicima koji su ga razvili dalo je i rezultate vezane uz ponašanje »uređaja« pri određenoj temperaturi, koji će se koristiti za daljnja ispitivanja ovog tipa oružja za 22. stoljeće.Potpukovnica Melinda Morgan, glasnogovornica Pentagona, pred brojnim okupljenim novinarima izjavila je da je AHW ispunilo sva očekivanja vezana uz aerodinamiku, navigaciju i toplinsku zaštitu koja je razvijana u tajnosti nekoliko godina.

 Projekt je prvi put izašao u javnost sredinom augusta ove godine, kada je raketa ispaljena u atmosferu pri brzini od čak 27.000 kilometara na sat. No, zbog brzine i razvijene topline, raketa se raspala, pa su stručnjaci koji su razvijali cijeli projekt odlučili »stati na loptu« i smanjiti brzinu lansiranja koju su sveli na »razumnu« brzinu od 5 Macha koja je u četvrtak opravdala cijenu investiranja od 239 milijuna dolara. Ta testna raketa kodnog imena X-51A Waverider lansirana je 26. jula 2010. iznad južne obale Kalifornije i tijekom leta koji je trajao 140 sekundi postigla brzinu od 5 Macha. Posebnost ovog uspjeha jest u tome da je to dosad najdulji let ostvaren motorom scramjet (supersonic combustion ramjet). Inače, dosadašnji najdulji let od 12 sekundi je postigla Nasina raketa X-43 tijekom 2007. kada je postignuta brzina od čak 10 M.Raketu X-51A Waverider proizveo je Boeing, dok je motor scramjet izradio Pratt & Whitney. Uz američko ratno zrakoplovstvo, u program razvoja motora scramjet uključeni su DARPA (Defence Advanced Research Programs Agency) i Nasa. Raketu je, do visine od 15.088 m, ponio bombarder B-52H, nakon čega je obavljeno odbacivanje rakete i realiziranje njezina kratkog leta. Plan DARPA-e i Nase je da u sljedećem razdoblju s X-51A Waverider postignu brzinu od 6 Macha uz let u trajanju od 300 sekundi. (Kliker.info-Vjesnik)

Podijeli

Jedan komentar

  1. mister x
    mister x 21 Marta, 20:35

    vidi ove male ustase jos nisu cule za avangard,to je obna ruska raketa sa sc.-jet propulzorom sto leti brzinom od 27 mahova!kad oni srede amere eto nas da vam jebemo ustasku mamicu -sifra:bleiburg1

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku