hamburger-icon

Kliker.info

Radi Šerbedžiji “Zlatni lovorov vijenac” : “To je stvarno smiješno. Ovo je izgleda bila generalna proba za komemoraciju”,

Radi Šerbedžiji “Zlatni lovorov vijenac” : “To je stvarno smiješno. Ovo je izgleda bila generalna proba za komemoraciju”,

10 Oktobra
15:26 2015

Rademess1“Zlatni lovorov vijenac” za doprinos razvoju teatarske umjetnosti, najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, danas je dodijeljeno pozorišnom glumcu i reditelju Radetu Šerbedžiji.

“To je stvarno smiješno. Ovo je izgleda bila generalna proba za komemoraciju”, našalio se Šerbedžija nakon što mu je u Narodnom pozorištu u Sarajevu uručena nagrada.

“Šala na stranu. Za mene je najveći vrhunac umjetnosti koji sam ja doživio, sarajevski teatar za vrijeme rata, njegovi umjetnici, glumci…To je vrhunac umjetnosti za mene. Vrhunac šta jedan umjetnik može biti. Jedna hrabrost, pamet, bunt, otpor, znak zapravo šta čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati sve od sebe, svoju ličnost, hrabrost, pa ako treba i život za umjetnost i istinu”, poručio je Šerbedžija.

O 40-godišnjem prijateljstvu i radu sa Šerbedžijom govorio je i glumac Josip Pejaković.

“Znam ga kad je bio mlad, srednjih godina i kada je malo odmakao od srednjih godina”, istakao je Pejaković kazavši kako je Šerbedžija bio “najbolja varijanta srpsko-hrvatskog glumca sa jednom nogom u Beogradu, a drugom u Zagrebu”.

“Svih ovih godina mi smo bili u kontaktu. Nisam u životu sreo čovjeka koji je utrošio i koji troši toliko energije na prijatelje”, poručio je Pejaković.

Na svečanosti uručenja nagrade takođe je rečeno da će Šerbedžija ponovo, nakon 23 godine, igrati pred sarajevskom publikom u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije“ kojom će sutra zvanično biti zatvoren 55. Festival MESS. Predstava će imati još četiri izvođenja.

Rade Šerbedžija je filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Diplomirao je 1969. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkome Dramskom pozorištu “Gavella”. Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada “Vladimir Nazor”, Nagrada “Dubravko Dujšin”, Nagrada “Orlando” na Dubrovačkim ljetnim igrama).

Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) Krste Papića, dok prvu glavnu ulogu – mladića na životnoj prekretnici – tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) Branka Ivande. Imao je i uloge u holivudskim ostvarenjima poput: “Svemirski kauboji”, “Nemoguća misija”, “Zdrpi i briši” , “Taken 2”, “The Legend of Hercules” i drugima.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku