hamburger-icon

Kliker.info

Rabin sinanoge u New Yorku : Srebrenica me podsjeća na holokaust

Rabin sinanoge u New Yorku : Srebrenica me podsjeća na holokaust

09 Jula
19:37 2012

Glavni rabin sinagoge Park East u New Yorku Artur Šnajer (Arthur Schneier), koji će prisustvovati obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je danas da želi izraziti solidarnost sa porodicama žrtava, te im poručiti da razumije njihovu bol i tjeskobu, s obzirom na to da je i sam preživio holokaust."Došao sam u BiH zbog toga što je gubitak 8.000 života nešto što me lično dotiče, jer sam preživio holokaust i znam šta to znači. Osjećam bol i tjeskobu onih koji su izgubili svoje najbliže, jer sam i ja u holokaustu izgubio svoju porodicu. Cilj mi je prvenstveno da izrazim solidarnost sa prodicama i da obećam da neću šutjeti kada je riječ o bilo kakvoj nepravdi", kazao je rabin Šnajer u Sarajevu u intervjuu za tri bh. novinske agencije.Prisjećajući se užasa holokausta, rabin Šnajer, koji je i predsjednik Fondacije "Apel savjesti", istaknuo je da je nakon svega što se dogodilo mogao izgubiti vjeru u čovječanstvo, okrenuti se protiv Boga, te biti ljut i ogorčen, ali da to ne bi pomoglo budućnosti.

"Ne smijemo zaboraviti, moramo se sjećati, ali ne smijemo biti paralizirani zbog užasa koji se dogodio u prošlosti. Radi naše djece i budućih generacija, moramo koristiti spostveni život da gradimo mostove suživota, posebno u ovom dobu globalizacije u kojem smo svi međusobno povezani. Često govorim da ćemo ili zajedno plivati ili zajedno potonuti", kazao je rabin Šnajer.Na upit da prokomentira situaciju svijetu kada je riječ o međureligijskoj toleranciji, rekao je da je religija u povijesti bila razlog mnogim ratovima i sukobima, ali da to više nije slučaj."Daleko smo od toga dogurali, te odgovorni religijski lideri danas shvaćaju da moraju biti dijelom rješenja, a ne da postanu problem", ocijenio je rabin, podsjećajući da je uvijek smatrao da je "sukob u bivšoj Jugoslaviji bio rezultat ambicije nacionalista, a ne vjerski sukob, iako je to mogao postati"."Nema ništa gore od vjerskog sukoba, te se, srećom, rat u bivšoj Jugoslaviji nije u njega pretvorio", dodao je rabin Šnajer, te je naglasio da vjerski lideri danas imaju priliku za međureligijski dijalog, iako postoje ekstremisti i nacionalisti koji ne vjeruju u suživot.

"Svi koji imamo osjećaj odgovornosti za budućnost ovog svijeta moramo učiniti sve da naš pristup prevlada nad ekstremizmom i radikalizmom", rekao je on.Na konstataciju novinara da je tokom rata u BiH bilo i onih vjerskih lidera koji su poticali sukobe, rabin Šnajer je rekao da ne treba generalizirati, jer je bilo nekih koji su to činili, ali i onih koji su bili hrabri i nisu slijedili taj primjer.Istaknuo je da odgovorne vjerske lidere brinu ljudska prava, pravda i sve što će donijeti dobro građanima, te da mogu doprinijeti pomirenju naroda tako što će se otvoriti jedni prema drugima i graditi mostove.Međutim, upozorio je da do pomirenja ne može doći ukoliko se budu izbjegavale povijesne istine i činjenice."Ljudi se moraju suočiti sa realnošću… Ukoliko mi neko kaže da se holokaust nije desio reći ću mu da to ne govori, jer sam holokaust doživio, u njemu izgubio porodicu i vidio brutalnost", rekao je on, dodajući da je veoma važno da svi koji su iskusili tragediju genocida svjedoče o tome što su proživjeli.Rabin Artur Šnajer održat će govor 11. jula u Srebrenici, povodom obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima.(Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku