hamburger-icon

Kliker.info

Putin naredio privremeni prekid vatre,Kijev odbacio poziv nazvavši ga “gestom čiste propagande”

Putin naredio privremeni prekid vatre,Kijev odbacio poziv nazvavši ga “gestom čiste propagande”

05 Januara
19:41 2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je za petak i subotu privremeni prekid vatre u Ukrajini povodom obilježavanja pravoslavnog Božića, prenosi Bloomberg. Za sada na taj potez nema odgovora ukrajinskih dužnosnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije u četvrtak je pozvao Putina da raspiše jednostrani prekid vatre u Ukrajini, dok se Moskva drži svog stava da Kijev prvo treba popustiti. To je prvi put da je Erdogan, važan Putinov saveznik, pozvao ruskog predsjednika da njegove snage obustave borbe bez obveze Ukrajine da će učiniti isto.

Visoki ukrajinski dužnosnik odbio je u četvrtak prijedlog Moskve da se proglasi 36-satni prekid vatre kao licemjerje i propagandu i poručio da bi to bilo moguće samo kada bi Rusija napustila okupirani ukrajinski teritorij.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prekid vatre za pravoslavni Božić počevši od petka u podne.

“Ruska Federacija mora napustiti okupirane teritorije – samo tada će imati ‘privremeno primirje’. Zadržite licemjerje za sebe”, poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru.

Rekao je da Rusija želi dobiti na vremenu kako bi smanjila intenzitet vojnih sukoba i pregrupirala se, mobilizirala dodatne snage i nastavila se utvrđivati na osvojenom teritoriju.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku