hamburger-icon

Kliker.info

Putin nakon napada na Siriju : Historija će stvari ispravno postaviti, a Washington već nosi veliku odgovornost za krvoproliće u Jugoslaviji, Iraku i Libiji !

Putin nakon napada na Siriju : Historija će stvari ispravno postaviti, a Washington već nosi veliku odgovornost za krvoproliće u Jugoslaviji, Iraku i Libiji !

April 14
16:17 2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u zvaničnoj izjavi nakon napada na Siriju kazao da će “historija postaviti stvari ispravno i da Washington nosi odgovornost za krvoproliće”.

Izjavu Vladimira Putina prenosimo u cjelosti:

“14. aprila, Sjedinjene Države, uz podršku svojih saveznika, pokrenule su vazdušni napad na vojne i civilne ciljeve u Sirijskoj Republici. Akt agresije na suverenu državu, koji je na liniji fronta u borbi protiv terorizma, izvršen je bez mandata Saveta bezbjednosti UN i kršenjem Povelje UN i normama i principima međunarodnog prava.

Kao što je prije godinu dana, kada je vazdušna baza Shairat u Siriji bila napadnuta, SAD su kao izgovor upotrebile hemijski napad na civile, ovog puta u Doumi, predgrađu Damaska.

Posjetili su lokaciju potencijalnog hemijskog napada, ruski vojni eksperti nisu pronašli nikakve tragove hlora ili bilo kog drugog toksičnog agensa. Nijedan domaći stanovnik nije mogao da potvrdi da se zapravo dogodio hemijski napad.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja uputila je svoje eksperte u Siriju kako bi istražila sve okolnosti. Međutim, u znak ciničnog prezira, grupa zapadnih zemalja odlučila je da preduzme vojnu akciju bez čekanja na rezultate istrage.

Rusija najjače osuđuje napad na Siriju, gdje ruski vojni službenici pomažu legitimnoj vladi u svojim antiterorističkim naporima.

Kroz svoje akcije SAD još pogoršavaju već katastrofalne humanitarne situacije u Siriji i donose patnju civilima. U stvari, SAD se bore protiv terorista koji su mučili sirijski narod sedam godina, što je dovelo do talasa izbeglica koji beže iz ove zemlje i regiona.

Sadašnja eskalacija oko Sirije je destruktivna za cijeli sistem međunarodnih odnosa. Historija će stvari ispravno postaviti, a Washington već nosi veliku odgovornost za krvoproliće u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

Rusija će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi razgovarali o agresivnim aktivnostima SAD-a i njegovih saveznika”, kazao je Putin.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *