hamburger-icon

Kliker.info

Putin nagovjestio da će rat potrajati : “Nemamo ograničenja u finansiranju. Država i vlada obezbjeđuju sve što vojska traži”

Putin nagovjestio da će rat potrajati : “Nemamo ograničenja u finansiranju. Država i vlada obezbjeđuju sve što vojska traži”

21 Decembra
14:56 2022

Dok rat u Ukrajini ulazi u deseti mjesec, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će svojim oružanim snagama dati sve što im je potrebno za podršku njihove vojne kampanje u Ukrajini. On je također rekao da ruska vojska mora izvući pouke i riješiti probleme kroz koje je prošla u Ukrajini.

U govoru pred šefovima odbrane u Moskvi, Putin je rekao da ne postoje finansijska ograničenja u pogledu onoga što će vlada osigurati kada je oprema u pitanju.

“Nemamo ograničenja u finansiranju. Država i vlada obezbjeđuju sve što vojska traži,” rekao je on.

Priznao je, ne po prvi put, da poziv za 300.000 rezervista koji je naredio u septembru nije prošao glatko.

“Djelimična mobilizacija koja je sprovedena ukazala je na određene probleme, kao što je svima poznato, koje treba hitno rješavati,” rekao je on.

Osvrnuo se i na druge neutvrđene probleme u vojsci i rekao da treba poslušati konstruktivnu kritiku.

“Molim Ministarstvo odbrane da bude pažljiv prema svim civilnim inicijativama, uključujući i uzimanje u obzir kritika i korektnog, pravovremenog odgovora”, rekao je on.

“Jasno je da reakcija ljudi koji vide probleme, a u tako velikom, složenom poslu uvijek ima problema, može biti emotivna, ali moramo čuti i one koji ne prešućuju postojeće probleme, već nastoje da doprinesu njihovom rješenje.”

Kako navodi Reuters, ovo je bio posljednji u nizu nedavnih komentara u kojima je Putin priznao, iako indirektno, izazove s kojima se suočava njegova vojska.

U utorak je rekao službenicima sigurnosti da je situacija u četiri regiona Ukrajine koje Rusija naziva svojima, a Kijev odbacuje, “veoma komplikovana”. Ranije je rekao i da bi se Rusija mogla dugo boriti u Ukrajini.

Skoro deset mjeseci nakon što su 24. februara započeli invaziju na Ukrajinu, Rusija zauzima ogroman dio istočne i južne Ukrajine, ali je pretrpjela i niz poraza.

Putin je rekao da vojna alijansa NATO-a koristi svoje pune mogućnosti protiv Rusije i pozvao okupljene vojne lidere da se oslone na iskustvo koje su stekli boreći se u Siriji i tokom onoga što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Pozdravljajući ruske vojnike i šefove odbrane kao “heroje” Putin je rekao da Rusija treba posebno da obrati pažnju na važnost dronova u sukobu.

Ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat, nazvana “Satan II” i sposobna da izvede nuklearne napade na Sjedinjene Države, bila bi spremna za raspoređivanje u bliskoj budućnosti, dodao je ruski predsjednik.

Rekao je i da su gubici na bojnom polju u Ukrajini “uobičajena tragedija” i da on i dalje vidi ukrajinski narod kao “bratsku naciju”.

Putin je rekao da neprijatelji Rusije žele da se Rusija raspadne i ponovio je tvrdnju da je Rusija bila prisiljena da pokrene vojnu akciju u Ukrajini zbog, kako je rekao, zapadnih “provokacija”, što je ideja koju Kijev i Zapad odbacuju kao lažnu.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku