hamburger-icon

Kliker.info

Put do Neuma: Avantura zvana Svitava

Put do Neuma: Avantura zvana Svitava

24 Jula
15:54 2015

svitava2Napisati reportažu o turističkoj sezoni u Neumu naizgled je lagan i zabavan zadatak, sve dok vam ne kažu da morate ići preko Svitave.Još ako se prije niste vozili tom “zloglasnom” cestom za Bosance i Hercegovce, komentari i šale o potrebnim umijećima vozača Formule 1 da se pređe taj put zvuče vam pretjerano.

“Ma ništa strašno, nije to najgori put u Bosni i Hercegovini”, utješno će potvrditi vozač. Ali jeste jedini koji povezuje Neum i obalu s ostatkom države Bosne i Hercegovine a da se ne mora prelaziti granica s Hrvatskom.U mjesto Dračevo stoga, umjesto na granični prelaz Doljani, skrećemo na put preko Svitave.

Odmah na početku uske i loše ceste srećemo dvojicu mladića, koji bosi stoje na vrelom asfaltu, te stajemo pored njihovog starog “golfa”.

Na zadnjem staklu zalijepljen natpis “Auto vuča”. Danas su došli “postaviti reklame”, govori jedan od njih, predstavljajući se kao Kristijan.

Penjući se po vrelom kamenju hercegovačkog krša, na stijeni pokušava crvenim sprejom ispisati broj mobitela na koji ih vozači mogu nazvati “ako zaglave”.

Kaže, ružno je reći, ali najviše posla imaju na Svitavi u sezoni, jer se auta stalno sudaraju na uskoj cesti.

Krivudavi put dug pedesetak kilometara izgrađen 70-tih godina prošlog stoljeća, koji se proteže kroz brda, na nekim mjestima širok je samo 2,5 metra.

Vozila se stoga moraju pomaknuti u stranu koliko je to moguće, u šipražje i rastinje okruženo kršom i smećem, da bi prošla ona iz suprotnog smjera.

Većim dijelom ove ceste pune rupa i kamenja nije dozvoljeno voziti više od 40 kilometara na sat, a svako malo pojavljuje se novi znak upozorenja – opasnost od odrona, uzak put, vozači oprez, krivine, životinje na putu…

Pozdravljamo se s mladićima, uz obavezno “sretno”, koje je, čini se, osim kod rudara, postao uobičajen pozrav na cesti preko Svitave.

‘Vozačka solidarnost spašava glave’

I dok termometar u autu pokazuje da je vani 39 stepeni, primjećujemo nekoliko automobila i dostavno vozilo koji su se zaustavili na skretanju puteva, od kojeg jedan vodi prema Neumu, drugi prema naselju Svitava, po kojem je cesta i dobila ime.

“Idemo često ovim putem, jer moramo plaćati carinu ako idemo boljom cestom preko hrvatske granice. Mogu vam reći da ovdje jedino vozačka solidarnost spašava glave”, kroz prozor nam govori vozač koji dostavlja mlijeko u Neum.

Ispred njega zaustavljen je automobil u kojem zbunjeni turisti pažljivo proučavaju mapu. Kažu, došli su iz Italije i Švicarske te krenuli prema Neumu i Dubrovniku.

“Sada smo čuli da je cesta jako loša i uska, pa tražimo drugi put na mapi.”

Dok im drugi vozači objašnjavaju da će im trebati puno više vremena ako krenu preko Doljana, s dozom straha odlučuju da se ipak upute ovim putem.

Kolona nekoliko automobila polako kreće uz brdo cestom koja je na nekoliko mjesta nedavno malo proširena te se sa obje strane može vidjeti po pedesetak centimetara rađenog asfalta.

Ipak ni to nije dovoljno, pa se svako malo vozači nagnuti naprijed i, oprezno držeći volan, pokušavaju skloniti praveći mjesta za vozila koja idu iz suprotnog smjera.

Ugledavši prve stanovnike u pustim naseljima nakon pola sata budne vožnje, stajemo u mjesto Hutovo.

Stanovnici odlaze zbog lošeg puta i izolacije

U improviziranom malom kafiću, napravljenom u bašti porodične kuće pored puta, dočekuju nas ljubazni domaćini i njihova djeca, koja se polijevaju vodom pokušavajući izdržati nesnosne vrućine.

“Mi smo u centru, između Neuma, Stoca, Čapljine i Ravnog, ali izolirani smo potpuno zbog lošeg puta. Ljudi odlaze odavde, to je katastrofa. Najgore je kada pada kiša i cesta postane klizava”, govori nam Božidar Bogdan, objašnjavajući da su oni jedina porodica s djecom koja je ostala u Hutovu.

U bašti sjedi i Fadil Dahić, koji je tu iz Živinica preselio prije 14 godina, te obavlja, kaže, razne poslove.


Fadil Dahić već 14 godina živi u naselju Hutovo uz cestu [Foto: Haris Kustura/Al Jazeera]

“Ma nije u redu nikako da imamo ovakvu cestu. Domaći se i snalaze, ali Bosanci, kao ja, nikako”, u šali dodaje.

“Biosna i Hercegovina” ima izlaz na more, ali nema puta do njega. Sramota”, zaključuje Bogdan te nas pozdravlja, opet uz “sretno”, a mi nastavljamo put ka Neumu.

Na izlazu iz Hutova još jedna potencijalna opasnost na putu. Sa obje strane uske ceste nadvila se ruševina stare kule, kapetanije iz osmanskog perioda, sada proglašene nacionalnim spomenikom. Izgrađena je u 19. stoljeću na ovom putu koji je još u to vrijeme bio poveznica s Dalmacijom.

Napokon, nakon mnogobrojnih okuka, uspona i spuštanja, polako stižemo do Cerovice, odakle kreće uređena ravna cesta te prve horizontalne signalizacije na putu. Pored njega tabla – Neum osam kilometara.

U Neumu sve skuplje zbog Svitave

Na bh. obali, po kojoj pada pepeo nošen sa Pelješca, na kojem bjesne veliki požari, ne može se naći slobodno mjesto na plaži.

Zovemo Davora Krešića iz Udruge turističkih djelatnika Neuma, kako bi se raspitali o turističkoj sezoni te mu objašnjavamo da smo došli preko Svitave.

“Turisti dođu jednom godišnje tim putem, a zamislite kako je nama iz Neuma, koji smo osuđeni na njega, mi smo vam kao na izoliranom otoku. Nama vam je sve skuplje 30 posto nego u Čapljini, Mostaru i drugim mjestima u Hercegovini, zato što je skup transport”, odmah govori na početku.

Dodaje da se posljedice osjete svaki dan, pogotovo zbog toga što se Mostarski aerodrom razvio i preko njega bi mogli dobiti nove turiste. Međutim, kaže, odustaju zbog ceste preko brda.

“Da ne govorim o drugim primjerima, recimo kada nam se pokvari frižider, ne može doći majstor iz Mostara, jer ne može prenositi alat preko Hrvatske, a ne isplati mu se ići Svitavom da popravi.”


Turisti u Neum dođu jednom godišnje, a stanovnici su stalno osuđeni na lošu cestu [Foto: Haris Kustura/Al Jazeera]

Za gradnju savremene magistralne ceste od Stoca do Neuma Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine izdvojila je nešto više od 30 miliona eura. Političari su obećali da će njegova gradnja početi uskoro.

“Obećavali su iz Ministarstva prometa cestu do sljedeće sezone. Ako to bude, mi ćemo sve zaposlenike Ministarstva pozvati na besplatan odmor u Neumu. Međutim, čak i da se riješe imovinsko-pravni odnosi i eksproprijacija zemljišta i da se sada krene brzim tempom izgradnje, ako bi se napravio put za četiri ili pet godina – to bi bilo super”, zaključuje Krešić te nastavlja pričati o vedrijim temama, velikom broju turista u Neumu.

A neke od njih će, nakon godišnjeg odmora u ovom jedinom bh. primorskom gradu, čekati još jedna avantura do kuće – put preko Svitave. Kao i nas.

Vedrana Maglajlija (Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku