hamburger-icon

Kliker.info

Pulitzerova nagrada: Za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari AP-a

Pulitzerova nagrada: Za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari AP-a

17 Aprila
07:57 2012

Na sveučilištu Columbia u New Yorku u ponedjeljak su objavljena imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2012., koja se dodjeljuje u 14 novinarskih i 7 umjetničkih kategorija, a ove godine nagrada za beletristiku po prvi puta nije dodijeljena.U kategoriji javne službe nagrađen je list The Philadelphia Inquirer za istraživanje raširenog nasilja u gradskim školama korištenjem "moćnih tiskanih ispovjesti i video materijala za rasvjetljavanje kriminala koji vrše djeca nad drugom djecom" a s ciljem poticanja reformi koje bi dovele do unaprjeđenja sigurnosti za nastavnike i učenike.Novinari lista The Tuscallosa iz Alabame nagrađeni su za izvještavanje o udarnoj vijesti za "poduzetno pokrivanje smrtonosnog tornada korištenjem društvenih medija i tradicionalnih oblika izvještavanja u pružanju ažuriranih podataka u realnom vremenu, pomaganju u pronalasku nestalih osoba, te iznošenju dubinskih analiza događaja čak i nakon što je prekid dovoda struje prisilio taj list na tiskanje u udaljenoj tiskari".

Za istraživačko novinarstvo nagrađeni su novinari Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan i Chris Hawley iz agencije Associated Press koji su razotkrili program špijunaže newyorške policije koja je pratila dnevnu rutinu muslimanskih zajednica što je rezultiralo saveznom istragom, te Michael J. Berens i Ken Armstrong iz The Seattle Timesa za istraživanje o tome kako je malo poznato državno tijelo u američkoj saveznoj državi Washington prebacivalo teško bolesne pacijente sa sigurnijih lijekova na jeftiniji i opasniji metadon.Za pojašnjavajuće izvještavanje nagrađen je novinar David Kocieniewski iz The New York Timesa, čiji je novinar Jeffrey Gettleman dobio nagradu za međunarodno izvještavanje. Kocieniewski je nagrađen za lucidne članke u kojima razotkriva na koji način bogati građani i korporacije koriste rupe u zakonu za izbjegavanje plaćanja poreza. Gettleman je nagradu zaslužio "živopisnim izvještavanjem, često u životnoj opasnosti, o gladi i sukobima u istočnoj Africi, zanemarenom ali strateški važnom dijelu svijeta".

Pulitzer za lokalno izvještavanje pripao je Sari Ganim i članovima novinarske ekipe The Patriot-Newsa iz Harrisburga u Pennsilvaniji za "hrabro razotkrivanje i stručno pokrivanje eksplozivnog seksualnog skandala u saveznoj državi Pennsilvaniji u koji je bio umiješan bivši nogometni trener Jerry Sandusky".Za nacionalno izvještavanje dobitnik je David Wood iz Huffington Posta za svoje "nepokolebljivo istraživanje fizičkih i društvenih izazova s kojima se suočavaju američki vojnici teško ranjeni u Iraku i Afganistanu".Za reportažu je nagrađen Eli Sanders iz tjednika The Stranger iz Seattlea u Washingtonu. Sandersu je Pulitzera priskrbila "potresna priča o ženi koja je preživjela brutalni napad u kojemu je njezin partner izgubio život". Pulitzer za pisanje uvodnika ove godine nije dodijeljen.

Za karikaturu uz uvodnik nagrađen je Matt Wuerker iz američke političke novinske orqanizacije POLITICO za "uvijek svježe i zabavne karikature".Fotograf Massoud Hossaini iz francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP) nagrađen je za dirljivu fotografiju uplakane djevojčice nakon napada bombaša samoubojice u prepunom svetištu u Kabulu, a Craig F. Walker iz The Denver Posta za suosjećajnu fotografsku kroniku časno otpuštenog ratnog veterana suočen s teškim PTSP-jem nakon povratka u domovinu iz Iraka.U umjetničkim kategorijama, Pulitzera za dramu dobila je američka dramatičarka i spisateljica Quiara Alegria Hudes za dramu "Water by the Spoonful" koja se bavi potragom iračkog ratnog veterana za smislom.Prošle godine preminuli povjesničar i profesor na newyorškom Sveučilištu Columbia Manning Marable dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za povijest za povijesnu biografiju borca za ljudska prava Malcolma X-a "Malcolm X: A Life of Reinvention" čije objavljivanje nije doživio.

 "Riječ je o istraživanju legendarnog života i provokativnih stanova jednog od najvažnijih Afro-Amerikanaca u američkoj povijesti, djelo koje razdvaja činjen ice od fikcije i spaja herojsko s tragičnim", ističe se u pojašnjenju nagrade.Nagrada za životopis pripala je Johnu Lewisu Gaddisu za djelo "George F. Kennan: An American Life", "zanimljiv portret diplomata-globetrottera, zamršena životnog puta isprepletena s Hladnim ratom i izrastanjem Amerike u najjaču svjetsku silu".Pulitzera za poeziju dobila je Tracy K. Smith za zbirku "smionih, pametnih pjesama" koje čitatelje uvlače u svijet autentične mješavine sreće i boli "Life on Mars".Za publicistiku je nagrađen Stephen Greenblatt za djelo "The Swerve: How the World Became Modern", provokativnu knjigu u kojoj iznosi tvrdnju da je jedan opskurni filozofski spis otkriven prije gotovo 600 godina izmijenio tijek povijesti predmnijevajući napredak znanosti i svijesti današnjice.Pulitzer za glazbu dodijeljen je Kevinu Putsu za dirljivu operu "Silent Night: Opera in Two Acts" koja prenosi istinitu priču o spontanom prekidu vatre između Škota, Francuza i Nijemaca u Prvom svjetskom ratu, premijerno izvedena u opernoj kući Minnesota Opera u Minneapolisu 12. novembra 2011.(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku