hamburger-icon

Kliker.info

Pukotine u šestorci : Lagumdžiji je postalo jasno da pristajanje na trodjelnu BiH znači njegovo političko samoubistvo

Pukotine u šestorci : Lagumdžiji je postalo jasno da pristajanje na trodjelnu BiH znači njegovo političko samoubistvo

07 Decembra
07:37 2012

Iako nova šestorka – Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Mladen Bosić, Božo Ljubić i Fahrudin Radončić – najavljuje da je gotovo pitanje dana kada će i definitivno biti dogovorene ustavne promjene u svjetlu presude “Sejdić – Finci“, rješenja nema ni na vidiku. Čak bi se moglo reći da se u posljednja dva dana situacija prilično komplicira pa i zaoštrava unutar šestorke.

Pobrkane kombinacije       
Dragan Čović i Mladen Bosić, šefovi HDZ-a i SDS-a, prekjučer su dugo u Sarajevu razgovarali i potom priopćili da bi “odavno bio riješen problem ustavnih promjena kada bismo se samo mi pitali”. Bosić kaže da još postoje blokade dogovora o načinu izbora članova Predsjedništva BiH uz naglasak da zna kako HDZ nema nikakav problem s bilo kojim načinom izbora tri člana državnog Predsjedništva. On podsjeća da je stav stranaka iz RS sasvim jasan – član Predsjedništva iz tog entiteta birat će se na izravnim izborima i prihvatit će svaki način izbora dva člana iz Federacije BiH koji dogovore stranke iz tog entiteta. Nije nimalo nevažno da je on otkrio kako je Fahrudin Radončić “na sastanku sa Stefanom Füleom, povjerenikom EU-a za proširenje, priznao da on nema ništa protiv da RS bira svog člana Predsjedništva kako god želi”.S druge strane, Čović je nakon sarajevskog sastanka s Bosićem rekao da HDZ prihvaća svaki način izbora, izravan ili asimetričan, ali uz određene uvjete od kojih ne odustaje – ako se radi o izravnom izboru sva tri člana Predsjedništva, onda u Federaciji BiH moraju biti dvije izborne jedinice kako bi se osigurala jednakopravnost naroda tako da jedan narod ne bira drugom predstavnike u vlasti, konkretno u Predsjedništvu BiH.

Bar za sada on ne otkriva mapu te dvije izborne jedinice, ali u praktičnom smislu to bi značilo da u FBiH jedna izborna jedinica bude bošnjačka, a druga hrvatska. Čović prihvaća i asimetričan način – da se dva člana Predsjedništva iz FBiH biraju u federalnom Parlamentu, a jedan iz RS-a izravno uz konstataciju da u ovoj državi ima puno asimetrija.Međutim, računice i kombinacije Dodika, Čovića, Bosića, Ljubića i Radončića, pobrkao je Lagumdžija. On je žurno reagirao na stavove i poruke Čovića i Bosića i službeno priopćio da je SDP protiv asimetričnog izbora članova Predsjedništva i da je za tu stranku potpuno neprihvatljivo formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH. Time je Lagumdžija najizravnije začepio usta onima koji tvrde da je pristao na etničku podjelu BiH na tri dijela. Mogao bi to biti i njegov dodatni pritisak na stranke iz šestorke i ponajviše Dodika uz jasnu poruku da ne računaju na SDP u bilo kakvim kombinatorikama o “cijeloj BiH iz tri dijela – bošnjačkog, hrvatskog i srpskog”. Nema dvojbe da je on ovim podigao pritisak petorici svojih “političkih ortaka”, a za koliko tek će se vidjeti. Spekulacije koje su se odmah jučer pojavile u političkim krugovima da se radi o fingiranom sukobu unutar šestorke ne piju vode, jer je i Lagumdžiji i SDP-u sasvim jasno da bi pristajanjem na etničku trodijelnu podjelu BiH izvršili svoje političko samoubojstvo i da bi sami sebe likvidirali s političke scene. Da je SDP toga svjestan, potvrdio je i sam Lagumdžija: “Ako bismo razgovarali o tri jedinice na teritoriju cijele BiH u smislu neke podjele na tri ili četiri prirodne regije, onda je to druga stvar. Ali to bi podrazumijevalo preustroj cijele BiH za što, realno, sada nije iskazana spremnost.“

Otvorena pitanja             
SDP je još ranije ponudio rješenje – sva tri člana Predsjedništva BiH birati u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. Na to je pristao i HDZ pa su te dvije stranke potpisale sporazum koji je kasnije podržao i SBB BiH. Najjače stranke u Republici Srpskoj, SNSD i SDS, odavno stoje na istom stavu i neće ga mijenjati ni po koju cijenu – član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izravno će se birati s tim da će se iz Ustava izbrisati odrednica da je to “Srbin”. Oni objašnjavaju da samo na takvu ustavnu promjenu pristaju jer se presuda “Sejdić – Finci” odnosi samo na otklanjanje diskriminacije onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.Mogu li najnovije pukotine u šestorci biti zatrpane? Dodik i Bosić su mirni, reklo bi se da im je svejedno kada će se i kako izmijeniti Ustav – oni su jasno kazali da nitko ne smije dirnuti u RS i sve probleme su prebacili u dvorište Federacije BiH. Sada im je ključni cilj, i sve su mu podredili, da na ovaj ili onaj način istjeraju OHR i visokog predstavnika iz BiH kako bi dobili široko polje.

Čović je neprestano javno određivao rokove za “završetak posla“, međutim, nijedan nije ispunjen. Sada se priklonio Dodiku i Bosiću u “operaciji istjerivanja Ureda visokog predstavnika” uz tvrdnju kako je “OHR je sve što je uradio u posljednje vrijeme uradio na štetu ovih građana i države.”Sve u svemu i bez obzira na, kako Čović kaže “brojne asimetrije u ovoj državi”, različit način izbora članova Predsjedništva BiH otvorio bi krupne probleme. Prvo, bi li isti legitimitet imala dva člana Predsjedništva iz Federacije izabrana u Parlamentu FBiH kao onaj iz RS-a kojeg su izravno na izborima izabrali građani Republike Srpske. Drugo, ne bi li demokratsko pravo građana koji žive u Federaciji da sami biraju šefa države imenom i prezimenom bilo pogaženo. Treće, ne i posljednje, zar izbor dva člana Predsjedništva iz FBiH u federalnom Parlamentu ne bi mogao biti unaprijed režiran u organizaciji političkih stranaka i njihovih lidera. M.Osmović (Dnevni list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku