hamburger-icon

Kliker.info

Pukla tikva : Počeli obračuni u Crnoj Gori.Milo hapsi Marovića!?

Pukla tikva : Počeli obračuni u Crnoj Gori.Milo hapsi Marovića!?

25 Decembra
06:53 2010

Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača i potpredsjednik opštine Dragan Marović, brat doskorašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore Svetozara Marovića, uhapšeni su juče ujutru u Podgorici i predati Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal! Oni su uhapšeni po nalogu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović u okviru istrage nezakonitosti u slučaju nelegalne gradnje na rtu Zavala kod Budve.Kako saznajemo, akcija u kojoj je učestvovalo više desetina pripadnika specijalnih snaga crnogorske policije trajala je nekoliko sati.- Marović i Kuljača uhapšeni su oko četiri sata ujutru u Budvi, u svojim stanovima. Bili su vidno iznenađeni kada im je policija uletjela. Neki od uhapšenih pozivali su se na rodbinske i prijateljske veze ne samo sa Marovićem, već i sa doskorašnjim premijerom Milom Đukanovićem. Cijela akcija obavljena je u strogoj tajnosti, zbog sumnje da neko od njih ne pobjegne iz zemlje. Sinoć do kasno u noć trajala su ispitivanja uhapšenih – priča naš izvor iz crnogorske policije.

Kako saznajemo, jedan od najviših funkcionera DPS-a i bivši predsjednik SRJ Svetozar Marović za dlaku je izbjegao hapšenje.- Sukob unutar partije između njega i Đukanovića postoji već izvjesno vrijeme. Prema jednoj verziji, Đukanović je Maroviću na ovaj način htio da pošalje jasnu poruku da više ne cjepa DPS, ili će u suprotnom njegovi najbliži stradati. Poručeno mu je i da bi i sam mogao ubrzo da bude uhapšen – kaže naš sagovornik.Sve se dogodilo samo dva dana pošto su se Milo Đukanović i Svetozar Marović povukli sa svojih državnih funkcija, pa su odmah krenule razna nagađanja da li je to samo početak raskrinkavanja kriminala u vrhu države. Nešto slično onome što se već dešava u Hrvatskoj sa Sanaderom i na Kosovu sa Hašimom Tačijem.Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i odlazeći premijer Milo Đukanović nisu željeli juče da komentarišu hapšenje desetak funkcionera budvanske opštine, navodeći da je to u nadležnosti državnih organa.Đukanović je rekao da je „prije nekoliko sati" upoznat sa tim slučajem, ali da ne želi da ga komentariše jer je u nadležnosti državnih organa.

 
Predsjednik „Pokreta za promene" Nebojša Medojević potvrdio je naša saznanja.- Tačno je da su Marović i Đukanović u lošim odnosima. Ovo može da se shvati kao Đukanovićeva osveta. S druge strane, ako su oni osumnjičeni za organizovani kriminal, onda mora neko da bude na vrhu te piramide. A ko bi to mogao da bude?! Pa Svetozar Marović, jer cijela Crna Gora zna da je on glavni čovjek u Budvi! Možemo sve ovo da tumačimo i na taj način da je Đukanović, kako bi spasao svoju kožu i „oprao" sebe pred međunarodnom zajednicom, pustio Marovića niz vodu! Uopšte nije isključeno da će on zbog toga ići još dalje, pa i da će uhapsiti Svetu Marovića – priča Medojević.Poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš tvrdi da je samo Đukanović, bez obzira na to što se nedavno povukao sa mjesta premijera, mogao da odobri hapšenje.- Ma, u Crnoj Gori se zna ko šta danas kuva za ručak, a kamoli da narod ne zna da se tamo i dalje za sve pita Milo Đukanović. Dakle, to bez njega nije moglo da se uradi. Ja lično mislim da je postavljanjem Igora Lukšića na njegovo mjesto Đukanović jasno hteo da kaže ko je i dalje gazda, i da oni koji su bliži Beogradu, kao recimo Marović, neće dobro proći – dodaje Kuljiš.

Potpredsjednik Vlade u ostavci Svetozar Marović vjeruje da je od početka politička meta u svemu što je prethodilo i trajalo u vezi sa hapšenjem u Budvi.Navodeći da vjeruje da je on, od početka politička meta u svemu što je prethodilo i trajalo u svemu ovome, Marović je zamolio da njega privedu, osude po kratkom postupku i pošalju u najtamnije zatvore, ako je to dobro za Crnu Goru i u skladu sa njenim zakonima.“Samo neka puste da se brane kao ljudi, pošteni, vrijedni i cijenjeni građani Budve, jer oni nijesu ni bježali od zakona niti se zakona boje, da bi ih u rano i mračno jutro privodili pred njihovim porodicama kao članove terorističke organizacije ili mafijaskih klanova. Trebalo ih je samo pozvati i oni bi došli kao lojalni građani”, kazao je Marović u izjavi dostavljenoj medijima. On je rekao da podržava aktivnosti da, kako je kazao, budemo svi jednaki pred zakonom, da u borbi protiv korupcije i kriminala krivi odgovaraju, a nevini budu nevini, dok se ne dokaže njihova krivica. Marović vjeruje da o tome vode računa oni koji i lično i institucionalno odlučuju o slobodama, pravima i životima ljudi. “Vjerujem, da u našoj sredini s pojačanom sviješću o tome vode računa odgovorni za odluke, ko je kriv a ko ne, jer teže djelo se čini ako se nepravo okrive ili pod pritiskom javnosti osude i obilježe, bez presude i odbrane, pojedinci, čitave porodice i gradovi”, naveo je Marović.

Cijela afera oko zemljišta na rtu Zavala počela je još u aprilu 2007. godine, kada je prodat zapadni dio rta, koji dijeli Slovensku od Bečićke plaže, za 25 miliona evra! Početkom 2008. godine ruska firma „Miraks grupa" počela je na Zavali izgradnju luksuznih vila. Ubrzo se ispostavilo da je partner „Miraksa" firma „Zavala invest", koja je u vlasništvu Svetozara Marovića, kao i da nemaju građevinsku dozvolu. Više od 40.000 hiljada kvadratnih metara na rtu ipak je uknjiženo na kompaniju „Zavala invest" iz Budve, u ruskom vlasništvu, kompaniju Svete Marovića „Moninvest" i crnogorsko-rusku kompaniju „Slav-in", čiji osnivač je kompanija „Miraks Balkan" iz Podgorice.  (Kliker.info-Press-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku