hamburger-icon

Kliker.info

Prvo javno obraćanje specijalnog tužioca Roberta Muellera : Zabranili su mi da optužim predsjednika Trumpa (Video)

Prvo javno obraćanje specijalnog tužioca Roberta Muellera : Zabranili su mi da optužim predsjednika Trumpa (Video)

29 Maja
22:11 2019

Posebni  tužilac  Robert Mueller, koji je radio na izvještaju  o Trumpovom dosluhu s Rusima, najavio je kako podnosi ostavku u ministarstvu pravosuđa. Mueller se danas prvi put obraća javnosti nakon objave izvještaja. 

Reuters javlja kako je Mueller u svojem obraćanju rekao kako zatvara ured posebnog tužioca te kako se povlači sa svoje pozicije u ministarstvu pravosuđa.

Rekao je kako njegov  izvještaj  govori samo za sebe, ali je dodao i kako, prema uputama koje je dobio od ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti predsjednika za zločin. Iz ministarstva su njemu i njegovom timu naglasili da je protuustavno optužiti predsjednika za zločin.

 O svemu se oglasila i Nancy Pelosi rekavši kako je dužnost Kongresa istražiti predsjednika i pozvati ga na odgovornost. Ipak, nije direktno rekla da se zalaže za impeachment.

 Predsjedavajući Odbora za sudstvo američkog Kongresa Jerry Nadler rekao je nakon Muellerovog obraćanja da će Kongres u potpunosti reagirati na zločine, laži i nedjela predsjednika Trumpa. 

“Budući da posebni istražioc  nije mogao podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika, na Kongres pada da odgovori na laži, zločine i nedjela predsjednika i to ćemo i napraviti”, rekao je i dodao kako nitko, pa ni američki predsjednik nije iznad zakona.

 Muellerov izvještaj o  dosluhu Trumpa s Rusima proteže se na 448 stranica. U današnjem obraćanju Mueller je rekao pet ključnih stvari o istrazi i njezinom zaključku.

Rekao je kako je SAD bio napadnut od strane druge zemlje 2016. godine za vrijeme izbora. Dodao je i kako nije bilo dovoljno dokaza da se nekoga optuži za širu zavjeru. Isto tako, nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću zaključi da Trump nije ni za što kriv.

Ruski društveni mediji za vrijeme izbora pokušavali su unijeti razdor u politički proces koji se tada odvijao u SAD-u. Pored toga je  zaključio  da svaki Amerikanac zbog toga svega treba biti zabrinut.

 Voditelj Trumpove kampanje rekao je da je cijeli slučaj oko dosluha s Rusima zaključen.

Na drugoj strani potencijalne predsjedničke kandidatkinje, Elizabeth Warren i Kamala Harris, složile su se da je Mueller ovim obraćanjem pokušao prebaciti odgovornost na Kongres i potaknuti proceduru impeachmenta.

 U međuvremenu, izvor blizak Trumpu otkrio je kako predsjednik smatra da će narod sve shvatiti prevarom. 

“Napravimo to. Na kraju ćemo pobijediti. Amerikanci će sve to smatrati prevarom”, navodno tvrdi Trump o impeachmentu.

 Jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata, Cory Booker, iz Demokratske stranke prvi put je pozvao Kongres da pokrene proceduru impeachmenta.

Nakon Muellerovog obraćanja počele su se nizati reakcije kongresnika koji poručuju kako je lopta na njihovom terenu. Naime, Kongres ima ovlasti optužiti javnog službenika ili vladinog službenika za zločine koje je počinio.

Dužnosnik protiv kojeg se ova procedura, tzv. impeachment, pokrene ostaje na dužnosti dok se suđenje u ovoj optužbi ne završi. Cijeli postupak vodi američki Kongres.

 Odmah nakon završetka Muellerovog obraćanja na Twitteru se oglasio Trump koji je očito pozorno pratio što će Mueller reći.

Zaključio je kako se ništa nije promijenilo, kako Muellerova istraga nema dovoljno dokaza te kako je u njegovoj zemlji to dovoljno da osoba ostane nevina. 

“Slučaj zaključen, hvala vam”, zaključio je.

 Mueller je svoje obraćanje završio kratkim podsjetnikom zašto je uopće imenovan posebnim izvjestiteljem. 

“Završit ću svoje obraćanje središnjom optužbom u ovom slučaju, a to je ona da je bilo više sistemskih pokušaja da se umiješaju u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca”, rekao je i zaključio svoje obraćanje.

 Mueller je otkrio i kako smatra da ne bi bilo prikladno da on svjedoči pred odborom Kongresa. Rekao je kako smatra da ne treba reći više ništa osim ovoga što govori danas i onoga što je rekao u izvještaju . 

“Nadam se i očekujem da će ovo biti jedino moje obraćanje o ovoj temi. Tu odluku donosim sam. Nitko mi nije rekao trebam li i smijem li govoriti ili svjedočiti o ovome i dalje. Raspravljalo se i o mojem svjedočenju pred Kongresom. Bilo kakvo svjedočenje ovog ureda neće ići van našeg izvješća. Ono sadrži naša saznanja i analizu i razloge koji govore zašto smo odlučili kako smo odlučili. Oprezno smo birali riječi i naš rad govori sam za sebe. Moje izvješće je moje svjedočenje. Neću pred Kongresom davati informacije van onoga što je već objavljeno”, zaključio je.

(Index.hr)

 

o.”

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku