hamburger-icon

Kliker.info

Prvi znaci nervoze : Trump upozorio demokrate da ne vode istrage protiv njega

Prvi znaci nervoze : Trump upozorio demokrate da ne vode istrage protiv njega

Novembar 07
16:34 2018

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je demokrate da ne koriste novu većinu koj su osvojili u Predstavničkom domu da istražuju njegovu administraciju. On je u tweetu u srijedu naveo da bi, ako oni to učine, Senat koji kontrolišu republikanci mogao istraživati njih.

Demokratska stranka, koja je na izborima u utorak osvojila većinu u Predsavničkom domu imaće ovlasti da otvara istrage i šalje sudske pozive, uključujući i o Trumpovom poreskom kartonu te poslovnim aranžmanima.

Trump je poručio da ukoliko demokrate planiraju da “bacaju novac poreskih obveznika na istrage u Predstavničkom domu” onda će republikanci “takođe biti prisiljeni da razmotre istrage protiv njih zbog curenja povjerljivih podataka, i mnogo toga drugoga na nivou Senata”.

Trump je poručio “dvoje mogu igrati tu igru”.

Kako navodi Associated Press (AP), nije jasno na kakvo curenje podataka je mislio.

Upitana u srijedu u vezi potencijalnih istraga, savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway je u intervju za CNN izjavila da “predsjednik nije nervozan ni zbog čega”.

Trump je inače danas pohvalio kandidate čije je politike podržavao na skupovima uoči izbora, porukom da su “dobro prošli”.

Onim republikanskim kandidatima koji su ga izbjegavali tokom kampanje, poručio je da “kažu zbogom”.

Istovremeno je danas podržao izbor bivše predsjednice Predstavničkog doma, demokratske kandidatkinje Nancy Pelosi za ponovno preuzimanje te dužnosti.

Pelosi je bila na čelu Predstavničkog doma od 2007-2011., kao prva žena na toj dužnosti, i ponovo se nada istoj funkciji. Međutim u posljednje vrijeme i pored jakih pozicija u Demokratskoj stranci ne uživa naročitu popularnost, naprotiv, mnogi demokratski članovi Predstavničkog doma su rekli da neće podržati njeno imenovanje na tu dužnost.

Trump je međutim obećao da bi je republikanci mogli podržati.

“Ako je budu mučili, možda bi joj mogli dodati neke republikanske glasove. Ona je zaslužila ovu veliku čast”, kaže američki predsjednik.

Demokrate će se kasnije ovog mjeseca sastati da odrede kandidata ali se očekuje da bi tu stepenicu Pelosi mogla preći, no za izbor u januaru u Predstavničkom domu, potrebna joj je većina glasova.

AP podsjeća da je Pelosi bila vrlo otvorena u iskazivanju stava da je protiv impičmenta Donalda Trumpa.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *