hamburger-icon

Kliker.info

“Prvi mart” osuđuje zaoštrenu retoriku : Ivanić bi se morao sjetiti zahvaljujući čijim glasovima sjedi u Predsjedništvu

“Prvi mart” osuđuje zaoštrenu retoriku : Ivanić bi se morao sjetiti zahvaljujući čijim glasovima sjedi u Predsjedništvu

02 Jula
18:50 2015
mladeniv1Koalicija “Prvi mart” osuđuje zaoštrenu retoriku koja stiže posljednjih dana iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladena Ivanića. Iznesenim stavovima Ivanić potpuno nepotrebno svoju retoriku prilagođava onoj koju iznose Milorad Dodik i odlazeća vlast SNSD-a u RS-u.
“Shvatili smo da gospodin Ivanić u igri ‘ko je veći Srbin’, porukom kojom ovih dana upravlja SNSD, pokušava da dokaže lojalnost RS-u, ali je dugoročno pogubno za sve građane Bosne i Hercegovine da se integracija naše zemlje u NATO savez opisuje kao ‘mogućnost da NATO napada Srbiju’, da se iznose sumnje u pravičnu i pravednu istragu i rad Tužilaštva BiH, da se osporava međunarodna rezolucija o Srebrenici, te konačno da mu uopšte pada na pamet da se ne pojavi u Srebrenici 11. jula”, kazao je Edin Ikanović.
“Mladen Ivanić jeste izabran većinom glasova građana BiH sa područja entiteta RS, ali istovremeno ne smije zaboraviti da je u toj većini veliki i presudni broj glasova dobio iz bošnjačke povratničke zajednice. Oni su ga smatrali boljim izborom od Cvijanovićeve i on sad to mora i dokazati”, kaže Ikanović.
“Također, treba naglasiti da Ustav BiH ne poznaje termin “srpski član Predsjedništva”, već da je etnička i entitetska predispozicija od važnosti samo u procesu izbora, a ne i u obavljanju mandata kao predstavnika svih građana i građanki Bosne i Hercegovine. Ivaniću, trebaš da predstavljaš sve građane, jer ako se ovakva politika nastavi, narednog puta će Bošnjaci bojkotovati izbor između ‘manjeg’ i ‘većeg’ zla, pa da vidimo da li je opozicija u RS-u spremna platiti tu cijenu svog populizma”, zaključio je Ikanović.
(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku