hamburger-icon

Kliker.info

Prve sumnje : Obami polako opada popularnost u Americi

Prve sumnje : Obami polako opada popularnost u Americi

10 Jula
04:25 2009

Bijelu kuću može zabrinuti trend da nezavisni birači napuštaju Baracka Obamu na nacionalnoj razini, a posebno u tzv. nepostojanim državama, koje su u prošlosti birale i republikanske i demokratske predsjednike, pokazala su u četvrtak najnovija ispitivanja raspoloženja birača.  Odobravanje načina na koji Obama obnaša predsjedničku dužnost palo je na do sada najnižih 56 posto u anketi Gallupova instituta od 8. srpnja. Stručnjaci za ispitivanje javnog mnijenja raspravljaju o tome potiču li smanjivanje potpore Obamini široki i skupi politički zahvati ili stvarnost gospodarstva koje i dalje pada. Glavni zaokret ankete otkrivaju kod nezavisnih birača koji, čini se, odgovoraju na republikanske prigovore o pretjeranoj potrošnji i državnoj kontroli.

 ‘To je velika promjena u američkoj politici’, ocijenio je za dnevnik Politico demokratski stručnjak za ispitivanja javnog mnijenja Doug Schoen.'Nezavisni birači, koji su praktički postali operativni demokrati na izborima 2006. i 2008., sada postaju sve skloniji republikancima. Oni kažu: troškovi su preveliki, rezultata nema, nastavlja se pad, a nisu sigurni u oporavak’, dodao je Schoen. Bijela kuća niječe da se događa stvaran zaokret. ‘Podatci o nezavisnim biračima koje sam vidio, javni i privatni, relativno su stabilni’, poručio je emailom Obamin viši politički savjetnik David Axelrod. Stručnaci za ankete iz obiju stranaka raspravljaju o značenju novih podataka, ali se slažu da prosjek ispitivanja javnog mnijenja pokazuje blag trend pada potpore Obami. Po Gallupovoj anketi, Obama i dalje uživa snažnu potporu demokrata od 89 posto (91 posto u svibnju), potpora nezavisnih je 59 posto (63 posto u svibnju), a republikanaca 25 posto (28 posto u svibnju).

Potpora mu pada kroz dulja razdoblja                       Potpora Obami najviše je pala kod republikanaca, s 40 posto u siječnju pri inauguraciji, na 25 posto usrpnju. Najveće promjene trenutačno se događaju kod nezavisnih birača pa je tako po Gallupu njihova potpora pala šest posto u usporedbi s anketom provedenom tjedan dana prije. Sveučilište Quinnipiac u svojoj anketi bilježi pet posto manju potporu kod nezavisnih birača, od početka lipnja do početka srpnja. Po najnovijim ispitivanjima birača u saveznim državama potpora Obami pada kroz dulja razdoblja. Quinnipiacova anketa u Ohiu, jednoj od ključnih nepostojanih država koja trpi oštru gospodarsku krizu, pokazuje pad potpore Obami za osam posto, na ispod 50 posto, u odnosu na dva mjeseca prije. Većina od 48 posto neovisnih birača u Ohiu ne odobrava njegov rad kao predsjednika.

Anketa tvrtke Public Policy u Virginiji pokazala je da podjednak broj birača odobrava i ne odobrava Obamin rad, a 52 posto neovisnih birača ne odobrava, a 38 posto odobrava Obamino vođenje vlade. ‘To je prilično u skladu sa svim našim istraživanjima diljem zemlje – Obama je stvarno osobno svidljiv, no počinje gubiti većinu kod nezavisnih birača’, izjavio je stručnjak Public Policyja Dean Debnam. Demokrati su imali dovoljno vremena da ih se, po mišljenju nekih birača, može kriviti da se ništa ne događa, a republikanci ih straše Obaminom reformom zdravstva i povećanjem poreza, kazao je Debnam. ‘Manje-više određen pad potpore bio je neizbježiv za demokrate, no izbora neće biti do kraja 2010., a većina ekonomista kaže da će se do tada gospodarstvo popraviti’, kazao je demokratski anketar Mark ellman.Republikanci, poput kongresnog čelnika Erica Cantora, već mjesecima tvrde da je Obamina politika preskupa i nedjelotvorna, a taj će argument nailaziti na dobar prijam sve dok birači ne osjete da se poboljšava gospodarsko stanje. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku