hamburger-icon

Kliker.info

Prva žrtva grčke krize : Janis Varufakis podnio ostavku

Prva žrtva grčke krize : Janis Varufakis podnio ostavku

06 Jula
15:31 2015

A portrait of newly appointed Greek Finance Minister Yanis Varoufakis in Athens, on January 27, 2015. Newly elected Prime Minister Alexis Tsipras, the leader of the Syriza leftist party, has raised fears of a possible Greek exit from the single currency area by vowing to reduce the huge debt payments Greece has to make following its international bailouts., Image: 216489726, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Grčki ministar financija Janis Varufakis rano jutros podnio je ostavku.

– Neposredno nakon objave referendumskih rezultata, postao sam svjestan preferencija nekih od europskih kolega. Partneri preferiraju moj izostanak sa sastanaka i sugeriraju da bi takva ideja bila korisna premijeru u postizanju dogovora. Iz tog razloga danas napuštam Ministarstvo financija, napisao je Varufakis na svom blogu.

– Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu, na način na koji on to vidi, da iskoristi kapital koji mu je grčki narod dao na jučerašnjem referendumu. Prijezir vjerovnika nosit ću s ponosom, naglasio je dosadašnji grčki ministar financija.

Politkom se Varufakis počeo baviti tek nedavno, uoči izbora na kojima je Siriza odnijela uvjerljivu pobjedu. Za samo tri sedmice  svog političkog angažmana uspio je u atenskom izbornom okrugu pridobiti više 135 hiljada  glasova, najviše što je ijedan kandidat na tom mjestu prikupio u povijesti.

Varufakis je neprijeporno vrstan ekonomist s velikim, premda ne i sasvim uobičajenim iskustvom. Proglasio se libertarijanskim komunistom, a kao profesor, najprije na sveučilištu u Sidneyu, gdje je živio od 1998. do 2000., a potom i na sveučilištu u Ateni gajio je vrlo živopisne metode predavanja. Kolege s “druge strane” stola u Bruxellesu optuživali su ga za manipulacije, no on se trudio nakon ssvakog sastanka na vlastitom blogu objasniti svoje stavove.

Autor je više knjiga, a za mlađe je posebno zanimljivo u njegovoj biografiji što je od 2012. godine radio u korporaciji Valve, jednoj od najmoćnijih i najvažnijih u industriji video igara.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku