hamburger-icon

Kliker.info

Protesti u Banjoj Luci i Sarajevu: Narod ovaca uvijek dobije vladu vukova!(Video)

Protesti u Banjoj Luci i Sarajevu: Narod ovaca uvijek dobije vladu vukova!(Video)

19 Marta
17:16 2011

Stotinjak građana i pristalica neformalne organizacije "Glas naroda", Udruženja "Oštra nula" i neformalnog udruženja "Pokret" okupili su se danas na Trgu Krajine kako bi izrazili nezadovoljstvo, kako kažu, socijalnom situacijom u Republici Srpskoj /RS/ .Okupljeni, koji su nosili transparente sa natpisima "Juče radnik, danas rob, sutra?", "Ne želimo da nam mladi odlaze iz zemlje", "Narod ovaca uvijek dobije zamku vukova", na Trgu Krajine su se zadržali četrdesetak minuta, a skup je protekao bez incidenata.Organizatori skupa ponovili su ranije zahtjeve prema Vladi RS da se narodnim poslanicima smanje naknade za 30 odsto, za taj novac poveća naknada najugroženijim socijalnim kategorijama, da se krivično osuđivanim licima zabrani obavljanje javnih funkcija i da se poreske stope vrate na nivo iz decembra 2010. godine.Inicijator okupljanja i neformalne organizacije "Glas naroda" Stefan Filipović rekao je da sami zahtjevi govore da su protesti organizovani u interesu običnih građana, a ne političkih opcija.

– Pozvali smo obične građane da izađu i da se bore za svoje prava. Želimo da živimo, a ne da preživljavamo. Želimo da živimo od našeg rada i znanja, a ne da nam život zavisi od partijske knjižice vladajuće garniture, rekao je Stefan Filipović.Predstavnik Udruženja građana "Oštra nula" Dejan Cocić rekao je da se ova organizacija ograđuje od bilo kakvih političkih konotacija, te da su oni samo udruženje građana koje radi na promociji osnovnih ljudskih prava. "Ovo izlaženje na ulice našoj vlasti može da posluži kao pokazatelj kako da djeluju u našu korist, odnosno korist običnih građana", rekao je Cocić i dodao da će se i u budućnosti nastaviti sa ovakvim protestima.Samohrana majka iz Banjaluke Jelena Došlo rekla je da je na skup došla kao predstavnik bezimenih samohranih majki i samohranih roditelja, koji mjesečno dobijaju pomoć od pet kilograma brašna i dva litra ulja. "Pitajte vlast gdje je kada preko hiljadu samohranih majki u Banjaluci traži posao da bi prehranile više od 2 500 njihove djece", rekla je Došlo.Na protestnom okupljanju građanima su se obratili i drugi pojedinci, uglavnom penzioneri i nezaposleni. 

Protest ispred Katedrale u Sarajevu

 

 

Istovremeno sa protestima u Banjoj Luci održani su i protesti ispred sarajevske katedrale, koje je organizovala Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju.Na protestima u Sarajevu pojavila se nekolicina građana koja je parola izrazila nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini.Protestima se priključila i Akcija građana, koja je donijela famozne "glavuše", ogromne karikature političara. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku