hamburger-icon

Kliker.info

Protesti : Sarajevo ne da Djeda Mraza

Protesti : Sarajevo ne da Djeda Mraza

28 Decembra
20:57 2008

Oko 1.000 građana Sarajeva okupilo se juče ispred Gradske katedrale, kako bi izrazili protest zbog najave "tjeranja" Djeda Mraza iz sarajevskih vrtića.Dmir Mašić, portoparol SDP-a BiH, koja je organizovala proteste, rekao je da su protesti jedini način na koji je moguće natjerati vlast da dobro razmisle o posljedicama koje donosi zabrana Djeda Mraza u sarajevskim vrtićima. Protestni skup podržali su i predstavnici nevladinog sektora "Zašto ne", pokreta "Dosta" i ACIPS-a."Ukoliko budemo nijemi na onemogućavanje Djeda Mraza da obraduje sarajevsku djecu, onda ne trebamo biti iznenađeni ako nam se počnu nametati druga ograničenja na osnovne ljudske slobode. Stoga javnost Sarajeva i BiH mora jasno pokazati da je bilo kakvo ograničavanje sloboda i prava, pogotovo u institucijama koje finansira država, potpuno neprihvatljivo", istakao je Mašić.On je najavio da će, ukoliko nadležne vlasti i direktorica JU "Djeca Sarajeva" Arzija Mahmutović ne dopuste podjelu paketića u vrtićima, Djeda Mraz će doći i podijeliti paketiće ispred vrtića.Na protestnom skupu pojavila se i Draženka Macić, majka djeteta koje ide u vrtić "Leptirić". Ona je kazala da je primorana da prava za svoje dijete u vrtiću  koji plaća traži na ulici."Žalosno je da Djeda Mraza, koji je obilježio naše djetinjstvo, kojekakvi ministri i direktorice zabranjuju. Prošle godine smo sami platili podjelu paketića u vrtiću, a ove godine su nam i to zabranili. Ne žele čak ni da se sastanu s nama roditeljima, ali odustati nećemo. Živimo u demokratskoj državi, a gore je nego ikada", kazala je ona.Među prisutnima ispred katedrale bila je i Amela Feriz, koja je istakla da zbog nebuloznih zabrana poput ove svoje dijete nije upisala u vrtić."Ne želim da moje dijete odgajaju ljudi koji stvaraju mržnju prema liku iz bajke. Apsolutno je nemoralno i nehumano uskratiti mališanima novogodišnje radosti, kao što su paketići i druženje sa Djeda Mrazom, najboljim čikom na svijetu", kazala je Ferizova. 

Vlašić: Djeda Mraz je simbol zajedništva      Vesna Vlašić, predstavnica roditelja djece iz sarajevskih vrtića, kazala je kako je žalosno što građani moraju da se okupe da bi zaštitili lik i djelo Djeda Mraza."On je oduvijek simbol zajedništva, radosti i topline. Kao majka dvoje mališana koji pohađaju vrtić znam da ću se do kraja boriti za njegovo pojavljivanje u vrtićima", kazala je Vlašićeva i izrazila nadu da će direktorica JU "Djeca Sarajeva" ipak dozvoliti podjelu paketića sa Djeda Mrazom djeci čiji roditelji to dopuste. (Kliker.info-NN) 

Vlašiæ: Djeda Mraz je simbol zajedništva      Vesna Vlašiæ, predstavnica roditelja djece iz sarajevskih vrtiæa, kazala je kako je žalosno što graðani moraju da se okupe da bi zaštitili lik i djelo Djeda Mraza."On je oduvijek simbol zajedništva, radosti i topline. Kao majka dvoje mališana koji pohaðaju vrtiæ znam da æu se do kraja boriti za njegovo pojavljivanje u vrtiæima", kazala je Vlašiæeva i izrazila nadu da æe direktorica JU "Djeca Sarajeva" ipak dozvoliti podjelu paketiæa sa Djeda Mrazom djeci èiji roditelji to dopuste. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku