hamburger-icon

Kliker.info

Protesti građana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina : Zatražena neopoziva ostavka Vijeća ministara i Vlade FBiH, vlasti bez reakcije (Video)

Protesti građana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina : Zatražena neopoziva ostavka Vijeća ministara i Vlade FBiH, vlasti bez reakcije (Video)

06 Aprila
14:54 2021

Više stotina građana danas je u Sarajevu protestovalo zbog toga što vlasti kasne sa nabavkom vakcina protiv korona virusa. Protesti su održani ispred Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Reakcije vlasti nije bilo.

Posljednja stanica protesta bila je Vlada FBiH, koja je pokušava da nabavi vakcine za građane Federacije BiH, ali za sada u tome nemaju uspjeha. Do sada su vakcine u taj entitet pristigle iz donacija i COVAX mehanizma. Te količine su daleko od potrebnih.

Građani su tražili ostavku federalnog premijera Fadila Novalića. Oni uzvikivali: „Hoćemo ostavke”, „Nećemo donacije, hoćemo vakcine, lopovi!”, „Izađite u narod”… Na transparentima su se mogli vidjeti natpisi „Igrate se države, game over”, „Samo idite, odmah!”. Pridružili su im se i građani u automobilima

Prije nego su se zaputili pred Vladu FBiH, građani su protestovali pred Vijećem ministara BiH. Jedni su protestovali na platou, a drugi su bili u automobilima na glavnoj saobraćajnici pored te državne institucije.

Organizatori su zatražili neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH smatrajući da nisu sposobni se nositi sa pandemijom. Zahtijeva se imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koje bi u roku od 14 dana predstavilo jasan i realan borbe protiv pandmije. Treći zahtjev je hitno uvođenje PCR testa za sve koji ulaze u BiH.

„Njihova obaveza je da daju ostavke”, kaže aktvistica Aida Feraget, jedna od organizatorica protesta.

BiH do sada je nabavila ili joj je donirano svega 131.800 vakcina različitih proizvođača. Prvo je u našu zemlju stigla donacija iz Srbije od 10.000 doza vakcine AstraZeneca. U dva kontigenta dopremljeno je i 23.400 doza Pfizer/BioNTech i 26.400 doza AstraZeneca vakcina, naručenih putem COVAX mehanizma. Posljednji kontigent od 30.000 doza kineskog proizvođača Sinovac je donacija Turske.

Kina je također obećala donaciju 50.000 doza njihovog proizvođača Sinopharm. Najavljena je i donacija 50.000 doza cjepiva iz Malezije.

Do kraja juna bi, prema najavama, BiH preko COVAX-a trebala dobiti još 100.620 vakcina.

U oba entiteta je, do sada, vakcinisano nekoliko hiljada zdravstvenih radnika, dok je u RS-u počela vakcinacija starijih osoba. Neki građani BiH su otputovali u Srbiju prošlog mjeseca kako bi primili vakcinu protiv COVID-19.

U BiH se danas bilježi više od 1.000 novozaraženih koronavirusom i 99 preminulih.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku