hamburger-icon

Kliker.info

Protesti diljem SAD-a zbog rasističkog ubojstva tinejdžera Trayvon Martina

Protesti diljem SAD-a zbog rasističkog ubojstva tinejdžera Trayvon Martina

24 Marta
15:02 2012

Trayvon Martin (17) je bio Afroamerikanac kojega je 26.2.2012. ubio George Zimmerman (28) u gradu Sanford, Florida. Mnogi ističu kako se radilo o rasističkom ubojstvu nenaoružanog tinejdžera – Zimmerman uopće nije ni uhićen jer je policiji rekao da se radilo o samoobrani. Zimmerman je bio član kvartovske straže (tzv. "neighbourhood watch") – doslovno paramilitarne skupine čiji je cilj nadzirati gradsku četvrt i navodno se boriti protiv kriminala. Pojam "kvartovskih straža" nije rijetkost u SAD-u, korijene vuče još iz kolonijalnog doba. Građani, obično naoružani, na sebe preuzimaju motrenje nad susjedstvom i bore se protiv kriminala i vandalizma. SAD je poznat po sumnjičavom stavu prema svemu što je u domeni države, pa tako i prema policiji. Mnogi građani vjeruju da je njihova dužnost patrolirati ulice i eventualno pozvati policiju ukoliko im treba pomoć.

Trayvon Martin, rođen 5.2.1995., vraćao se kući iz obližnjeg dućana kada ga je spazio Zimmerman. Zimmerman je odmah nazvao 911 jer mu se Martin učinio "sumnjiv". Neposredno nakon, prišao je Martinu i ubio ga pucnjem iz pištolja.Zimmerman navodi da se radilo o samoobrani, no svjedoci, snimljeni razgovori i činjenica da je Martin sa sobom imao samo vrećicu iz dućana u kojoj su bili neki slatkiši i ledeni čaj, upućuju da Zimmerman nije govorio istinu. Mnogi ističu kako se zapravo radi o hladnokrvnom rasističkom ubojstvu. Policija je došla na scenu, odnijela tijelo ubijenog Martina, a Zimmerman nije priveden.Mladi Trayvon Martin želio je postati avionski mehaničar, sve informacije o njemu upućuju da je bio miran mladić, bez ikakvog policijskog dosjea. Brojni stanovnici vjeruju kako ga je Zimmerman likvidirao samo zbog toga što je te večeri, vraćajući se iz dućana, Martin imao kapuljaču.
S druge strane, George Zimmerman je već ranije okrivljen za obiteljsko nasilje protiv svoje zaručnice. 2005. je uhićen zbog sukoba s policijom, no i sam je želio postati policajac jednog dana. Otac mu je bio u vojsci.Susjedi u kvartu kojeg je Zimmerman "nadzirao" tvrde kako je Zimmerman bio jako strog i kako bi često išao od vrata do vrata upozoravajući svih na "mladog crnca koji izgleda da nije odavde".Sve upućuje na rasistički svjetonazor Zimmermana.

Nakon što je Zimmerman ubio Trayvon Martina, policijska reakcija je bila potpuno neočekivana. Nakon što su izašli na teren pokupili su Martinovo tijelo i odvezli ga u mrtvačnicu, bez da su ikoga u susjedstvu pitali tko bi mogao biti taj ubijeni mladić.
Tek iduće jutro, nakon što je otac ubijenog Martina, Tracy Martin, obavijestio policiju i druge službe da mu se sin nije vratio kući, policija mu je donijela slike s mjesta incidenta.Zimmerman ni tada nije uhićen.
.Građani, udruge i brojni stanovnici diljem SAD-a počeli su odmah pozivati policiju da uhiti Zimmermana, no to se još uvijek nije dogodilo. Peticiju za njegovo uhićenje je do sada potpisalo čak 1,3 milijuna ljudi.Uskoro su izbili prosvjedi diljem SAD-a koji još uvijek traju. Miami, Los Angeles, Chicago, New York i brojni drugi gradovi – diljem zemlje stanovnici izlaze na ulice kako bi prosvjedovali protiv ubojstva mladog Trayvon Martin i države, koja očito štiti ubojicu.

Diljem zemlje jučer (23.3.2012.) se održao val prosvjeda pod nazivom "marš od milijun kapuljača" – referirajući se na činjenicu da je Zimmerman očito napao Martina jer mu se ovaj učinio "sumnjiv" upravo zbog činjenice da je te večeri nosio kapuljaču.Prosvjedi na kojima se okuplja i po nekoliko desetaka tisuća ljudi, rasplamsali su se u borbu protiv rasizma kojim je SAD i dalje prožet. Mnogi tvrde kako su mediji krivi za ovakve incidente, Afroamerikance se često prikazuje kao kriminalce.Činjenica da Zimmerman nije niti pritvoren nakon krvavog ubojstva protiv nenaoružanog tinejdžera izazvala je gnjev diljem zemlje, ne samo među pripadnicima Afroamerikanaca, već svih ljudi koji se žestoko bore protiv nepravde i rasizma.Smrt Trayvon Martina i masovni prosvjedi diljem zemlje su u fokusu američkih i zapadnih medija toliko koliko bi se moglo i očekivati – ne previše.
Mnogi ističu kako je očito da su se mediji nadali da će cijela stvar uskoro "splasnuti", no to se nije dogodilo – prosvjedi bivaju sve veći i veći, a ime ubijenog Trayvon Martina neumoljivo se širi svijetom. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku