hamburger-icon

Kliker.info

Prošle godine samo tri zmijska ugriza

Prošle godine samo tri zmijska ugriza

13 Juna
15:05 2008

S obzirom na to da su iz Veterinarske službe Mostar upozorili na povećan broj zmija, te na obavezno nošenje seruma protiv zmijskog ugriza za osobe koje namjeravaju boraviti u prirodi, pokušali smo saznati gdje se može nabaviti serum i ima li ga u dovoljnim količinama. Prema riječima Eniza Čolakovića, v. d. direktora kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ), seruma protiv zmijskog ugriza u ZJZ ima sasvim dovoljno.

"Nema opasnosti da će seruma protiv zmijskog ugriza nestati. ZJZ ga je dobio od federalnog Zavoda za javno zdravstvo, tako da ga ima u dovoljnim količinama", rekao je Čolaković. Dodaje kako svi domovi zdravlja u Hercegovini spomenuti serum mogu dobiti u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

"Prije nekoliko dana smo isporučili određenu količinu seruma u Dom zdravlja u Jablanici", rekao je Čolaković. Važno je napomenuti i to da, uprkos povećanom broju zmija, ove godine kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo nije prijavljen niti jedan slučaj ugriza.

"Prošle godine su, prema našim podacima, zabilježena tri zmijska ugriza. Dva su zabilježena na području Konjica i jedan na području Jablanice. Međutim, ponekad se takvi slučajevi ne prijavljuju zavodu, tako da je moguće da je takvih slučajeva bilo i više", naglašava Čolaković.

Lokacija na kojoj se na području Mostara može dobiti prva pomoć nakon ugriza zmije, kako su nam potvrdili iz Hitne službe, jest Odjel za infektivne bolesti Kliničke bolnice Mostar.

(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku