hamburger-icon

Kliker.info

Proradila vruća linija : Uspostavljena komunikacija na relaciji Washington-Moskva, američka diplomacija šuti o detaljima

Proradila vruća linija : Uspostavljena komunikacija na relaciji Washington-Moskva, američka diplomacija šuti o detaljima

22 Oktobra
05:35 2022

Američki i ruski ministri obrane razgovarali su telefonom što je tek drugi njihov razgovor od početka rata u Ukrajini, piše BBC.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov ruski kolega Sergej Šojgu razgovarali su u petak, potvrdile su obje zemlje. Tema razgovora bila je, dakako, situacija u Ukrajini.

Jedini prijašnji telefonski razgovor dogodio se 13. maja.

Nakon poziva u petak, Pentagon je priopćio da je Austin ‘naglasio važnost održavanja linija komunikacija otvorenima usred rata protiv Ukrajine koji je u toku‘.

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da se razgovaralo o ‘aktualnim pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući situaciju u Ukrajini‘.

Tokom njihovog prethodnog razgovora u maju , Austin je pozvao svog kolegu da pozove na trenutni prekid vatre – zahtjev koji ovaj put nije niti spomenut.

Američki novinari su se raspitivali o detaljima razgovora između Austina i Šojgua, ali u Washingtonu vlada zavjet šutnje.

Razgovor se dogodio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko puta nagovijestio da bi mogao biti spreman upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini i nakon što ga je američki predsjednik Joe Biden upozorio da na to niti ne pomišlja.

Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije kažu kako vjeruju da su šanse da će Putin svoje prijetnje doista sprovesti u djelo prilično male.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku