hamburger-icon

Kliker.info

Promovirana Karahasanova trilogija ‘Što pepeo priča’

Promovirana Karahasanova trilogija ‘Što pepeo priča’

21 Jula
04:28 2015

pepeo1Biblioteka sedmičnog časopisa Stav, izdavača Simurg Media d.o.o, javnosti je u ponedjeljak navečer u Sarajevu predstavila svoje prvo izdanje – trilogiju „Što pepeo priča“ bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana.Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, čija sala je bila puna zaljubljenika književnog djela Karahasana.

Autor je prisutnima čitao odabrane odlomke iz promoviranog djela, a ulogu moderatora promocije imao je glavni urednik biblioteke Stav, Filip Mursel Begović, javlja Anadolija.

O djelu su prisutnima govorili njegovi recenzenti Alma Sarajlić i fra Mile Babić, koji su istakli da je ova Karahasanova trilogija zasigurno remek-djelo i formom i sadržajem, a da je sadržana od tri romana o glavnom junaku mistiku Omeru Hajjamu i to „Sjene smrti“, „Utjeha noćnog neba“ i „Miris straha“.

Univerzalni odgovori

Promotori su naglasili da ovo djelo karakteriziraju konkretni i univerzalni odgovori autora na brojna pitanja, a da ga krasi jednostavno narativno pripovijedanje i uvjerljiv historijski opis života u Perziji u kojoj se odvija radnja romana.Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu.

Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu i Berlinu.

Knjige su mu prevedene na 15 jezika. Između ostalog, napisao je romane: „Istočni divan“, „Šahrijarov prsten“, „Sara i Serafina“, „Noćno vijeće“, knjige pripovjedaka „Kuća za umorne“ i „Izvještaji iz tamnog vilajeta“ te knjige eseja „O jeziku i strahu“, „Dnevnik selidbe“, „Knjiga vrtova“.Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku