hamburger-icon

Kliker.info

Prognoze MMF: Saudijska Arabija će bankrotirati u narednih pet godina !?

Prognoze MMF: Saudijska Arabija će bankrotirati u narednih pet godina !?

14 Decembra
05:30 2015

Kralj-SalmanStopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji može preći 20 posto do 2030. godine, objavila je konsultantska kuća McKinsey.

Čak i ako pustinjska kraljevina bude otvorila više radnih mjesta u privatnom sektoru, i dalje će nedostajati 1,5 miliona radnih mjesta do 2030. godine, navodi se u izvještaju te kuće, pod nazivom “Saudijska Arabija poslije nafte: Ulaganje i produktivnost transformacije”, prenosiSputnjik.

Nezaposlenost je jedan od kritičnih izazova koji mogu uticati na naftne i finansijske resurse te zemlje.

“Kraljevina se zbog izvjesnih promijena na globalnom energetskom tržištu i demografske tranzicije koja će dovesti do značajnog povećanja radno sposobnih Saudijaca, do 2030. godine više ne može osloniti na prihode nafte i rast javne potrošnje”, piše u izvještaju.

Očekuje se da se u narednih 15 godina na tržištu rada pojavi najmanje 4,5 miliona novih radno sposobnih građana, pa će zemlja morati da otvori tri puta više radnih mjesta. Takođe se očekuje i povećanje broja starijih osoba koje zahtjevaju zdravstvenu zaštitu i podršku, što će dodatno opteretiti finansije te zemlje, ističe ova konsultantska kuća.

Saudijska Arabija bi kao rezultat nezaposlenosti i pritisaka zbog niske cijene nafte do 2030. godine mogla da akumulira dug od oko 140 posto BDP-a zemlje.

Kraljevina se prvi put od 2009. godine suočava sa budžetskim deficitom.

Izvještaj ukazuje i da kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Saudijskoj Arabiji više od pola godine nisu primile naknadu, kao i da zemlja pokušava da snizi vrijednost ugovora kako bi se sačuvala gotovina. Analitičari kažu da će takva odlaganja negativno uticati na stopu zaposlenosti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u oktobru upozorio da bi Saudijska Arabija mogla da bankrotira u narednih pet godina, ukoliko Vlada nastavi da sprovodi aktuelnu politiku. MMF je naglasio da ona mora da prilagodi svoju potrošnju, podsjeća Sputnjik.

Istovremeno, studija koju je objavio JP Morgan otkriva da je Saudijska Arabija počela sa prodajom velikog dijela evropskih akcija uslijed rastućih troškova intervencije u Jemenu i pada cijene nafte.

Saudijska Arabija je prodala 1,2 milijarde od ukupnih 9,2 milijarde dolara koje posjeduje u evropskim akcijama od maja javlja Reuters.

Glavni kupac evropskih akcija je Kina, koja je došla u posed akcija u vrijednosti od čak 2,1 milijarde dolara, dok je Singapur kupio još 1,1 milijardu u toku ove godine.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku