hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Vlatko Cvrtila tvrdi : Očito je da je prije napada postojao dogovor, Rusi su sve znali i upozorili su Siriju (Video)

Profesor Vlatko Cvrtila tvrdi : Očito je da je prije napada postojao dogovor, Rusi su sve znali i upozorili su Siriju (Video)

April 15
05:59 2018

Hrvatski  analitičar i stručnjak za sigurnosna i geopolitička pitanja Vlatko Cvrtila gostujući u Dnevniku HRT-a komentirao je napad Amerike i saveznika na Siriju. Kaže kako je očito da je postojao dogovor između Amerike i Rusije.

“Samim najavama išlo se prema tome da se ne počini neka velika šteta koja bi mogla ugroziti odnose među državama. Zadnjih dana bilo je dosta pitanja je li na pomolu 3. svjetski rat. No, sad vidimo – SAD su upozorile Rusiju na napad, a Rusija je upozorila svoje partnere u Siriji koji su se vojno pripremili i ustvari žrtava nema. Gađani su oni objekti za koje se sumnja da služe za proizvodnju ili skladištenje kemijskog oružja, tako da nema govora o 3. svjetskom ratu”, rekao je profesor Cvrtila.

“Teško je utvrditi tko je koristio kemijsko oružje”

Komentirajući najavu istrage stručnjaka OPCW-a koji bi trebali prikupili podatke o navodnom korištenju kemijskog oružja u Dumi”, Cvrtila kaže kako oni eventualno mogu utvrditi da je do kemijskog napada došlo no ne mogu označiti krivca.

“Vrlo je teško u ovakvim uvjetima urbanog ratovanja nedvojbeno utvrditi tko je koristio i na koji način kemijsko oružje. Njihovi rezultati mogu samo utvrditi je li se kemijski napad zaista dogodio, ali ne mogu utvrditi tko ga je počinio. Mislim da njihova misija niti nije da utvrde tko je počinio napad kemijskim oružjem”, rekao je Cvrtila.

“Ovakav napad neće promijeniti tok rata”

Komentirajući izjave Putina, koji je, između ostaloga rekao kako će “povijest presuditi, baš kao i u bivšoj Jugoslaviji”, Cvrtila kaže kako mediji pišu da je Putin oštro reagirao na napad na Siriju.

“Ali to nisu oštre izjave. Pa on je optužio Zapad za ono za što je Zapad nedavno, u slučaju Ukrajine, optužio njega. Po meni, ovo su blage i umirujuće izjave Putina. Očito je da je prije napada postojao dogovor i da su postojale informacije o napadu. Znalo se da neće biti izravne štete za samu Rusiju. Ako se Zapad povuče, Rusija i dalje nastavlja sa svojim utjecajem koji ima u Siriji”, zaključio je Cvrtila.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *