hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Ivo Banac komentira izbore u regionu: Nikolić i Karamarko ne odgovaraju Dodiku

Profesor Ivo Banac komentira izbore u regionu: Nikolić i Karamarko ne odgovaraju Dodiku

22 Maja
04:31 2012

Ugledni hrvatski historičar i profesor Ivo Banac komentirao je u jučerašnjem intervjuu za "Dnevni avaz" izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, ali i Tomislava Karamarka za novog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Za oba događaja Banac kaže da će imati reperkusije na Bosnu i Hercegovinu. Prema njegovim riječima, važno je za BiH da je Karamarko postao predsjednik HDZ-a Hrvatske. Banac smatra da se više niko unutar HDZ-a "neće moći oslanjati na dobra stara zlatna vremena, kao ni na politiku koja je u međuvremenu propala, poput propalog komunističkog projekta".
– Došao je kraj ovakvog HDZ-a – kaže Banac.

Zbog posljednjih korupcijskih afera HDZ nesumnjivo nosi veliku hipoteku. Hoće Ii Karamarko uspjeti promijeniti narušeni imidž stranke?

– On se mora riješiti svih onih koji su bili nositelji korupcije. Zapravo, on ih se već
na određeni način i riješio, ako pogledate ko je sve otišao s političke scene. To su bili svi oni koji su bili umočeni u afere. Naravno, predstoji još i pomicanje onih koji su ostali na lokalnoj razini. Ali, to će se događati do idućih izbora.

Šta mislite, kakav će odnos Karamarko imati prema BiH? Kako će se on odnositi prema hrvatskom pitanju u BiH?

– Mislim da će Karamarko biti vrlo oprezan, da se neće zalijetati i kada govorimo o hrvatskom pitanju. Ali, sigurno je došao kraj koketiranja s Miloradom Dodikom, što je itekako bilo prisutno ne nužno u HDZ-ovoj, ali svakako u hrvatskoj politici. Dakle, u politici koju je Zagreb vodio prema BiH i prije najnovijih parlamentarnih izbora. Tu pogotovo mislim na predsjednika Ivu Josipovića.

A šta je s odnosima prema dva HDZ-a?

– Vrlo je teško reći, ali indikativno je vidjeti da su neki predstavnici ovog, ja ih nazivam, bobanovskog bloka, vrlo razočarani činjenicom da je Karamarko izabran za predsjednika HDZ-a.

Kako gledate na pobjedu Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji?

– Ne bih ulazio u unutarsrbijanske razloge za ovu pobjedu, jer tu ima mnogo toga što izmiče nama koji stvari gledamo izvana. Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju, tako da ima mnogo nezadovoljstva. Ako gledamo stvari s vanjskopolitičkog aspekta, onda ne vidim neke razlike između Tadića i Nikolića. Ako uzmemo opet Dodika kao primjer, onda su Demokratska stranka, a pogotovo osobno Tadić, mnogo više vezani uz ovog eksponenta velikosrpske politike u BiH nego što se to može reći za Nikolića. Drugo je pitanje politike prema Kosovu. Ne vjerujem da treba očekivati nešto više od onoga što je postignuto s Tadićem. Nikolić je, s druge strane, već rekao da će on nešto učiniti da popravi odnose Beograda i Podgorice.

Tadić nije mnogo učinio

Ali, može li se od Nikolića očekivati neki evropski put? Kakva će njegova politika biti prema BiH? Može li se od njega očekivati da ne ponavlja greške iz prošlosti?

– Tadić je uzdignut kao nekakav eksponent proevropske politike u Srbiji, a zapravo nije mnogo učinio. Nikolić slovi kao euroskeptik, kao izraziti nacionalist. Od takvih, upravo iz tih razloga, možemo očekivati svašta. Amil Dučić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku