hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Hoare bez okolišanja : Nema pomirenja dok postoji dejtonski sistem u BiH

Profesor Hoare bez okolišanja : Nema pomirenja dok postoji dejtonski sistem u BiH

30 Novembra
16:17 2017

U Washingtonu, u organizaciji Atlantskog vijeća, održana je konferencija na kojoj je predstavljen izvještaj pod nazivom “Balkan naprijed – nova američka strategija za region” o čemu smo u Novom danu razgovarali sa Markom Atillom Hoareom, profesorom na SSST Univerzitetu u Sarajevu.

Hoarea smo upitali za komentar na jučerašnju presudu šestorici u Haškom tribunalu o čemu je rekao kako je to bilo očekivano, jer su bili krivi za zločine, a kazao je i kako je samoubistvo osuđenika Slobodana Praljka bio sigurnosni propust Haškog tribunala.

Na pitanje da li presude mogu donijeti pomirenje je odgovorio: “Do sada nije došlo do pomirenja, i nijedan narod iz bivše Jugoslavije nije zadovoljan svakom presudom“.

O konferenciji “Balkan naprijed – nova američka strategija za region” je rekao: “Amerika ima pozitivnu ulogu u regiji i reputacija SAD-a je dobra u regiji. Oni su doveli mir na ovim prostorima u Dejtonu i njihova uloga je uvijek bila bitna za čuvanje mira“.

Rekao je i kako Dejtonski mirovni sporazum nije bio dobro rješenje.

Nije dobro rješenje jer su srpski agresori bili pred porazom, i kad su bili pred porazom, tad je RS priznata kao entitet čime je BiH ostala kao nefunkcionalna država i to nije bilo potrebno“, istakao je Hoare za N1.

O tome koje je rješenje za BiH je kazao: “Za Bosnu bi bio potreban nešto radikalniji sistem i dok dejtonski sistem postoji, neće biti pravog pomirenja u BiH“.

Govorio je i o vojnoj prisutnosti Amerike na Balkanu.

Vojna prisutnost Amerike je pozitivna, i oni predstavljaju bolju garanciju za čuvanje mira. Ako se povuku, postoji opasnost od prisustva režima Putima i Amerikanci su potrebni da se tome suprotstave. Bitno je da ostanu na Balkanu, jer bez njih nema budućnosti“, naglasio je u Novom danu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku