hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Glaurdić tvrdi : CIA je znala da će se SFRJ raspasti, ali Bush joj nije vjerovao

Profesor Glaurdić tvrdi : CIA je znala da će se SFRJ raspasti, ali Bush joj nije vjerovao

31 Januara
05:02 2012

Profesor na Sveučilištu Cambridge Josip Glaurdić tvrdi da je raspad nekadašnje Jugoslavije bio dugoročno planiran, da se ništa nije dogodilo odjednom, kao i da je, sudeći prema dokumentima, CIA o tome bila dobro informirana.
– Samo netko totalno neupućen mogao bi reći da se Jugoslavija 1991. iznenada našla u ratu. Sve se to događalo vrlo polako – kroz ekonomsku krizu, antibirokratsku revoluciju, kroz procese ukidanja autonomije u pokrajinama i nerede na Kosovu, zveckanje oružjem, prijetnje mijenjanjem granica. Sve je to bilo vrlo dobro dokumentovano – otkrio je Glaurdić dijelove svoje knjige “Vrijeme Europe”.

On je prisjećajući se 1990. godine kada je zapadni tisak nacrtao kartu raspada tadašnje Jugoslavije, rekao da za one koji su pritili situaciju nije bilo iznenađenja.Druga je stvar, napominje on, što neki političari nisu vjerovali u informacije koje su im servirale obaveštajne službe.

– Vjerujem da je to bio slučaj i s pričama koje su najavljivale raspad Jugoslavije – naveo je Glaurdić i dodao da zapadni političari jednostavno neke stvari ne žele vidjeti.– George Bush stariji je došao iz CIA, ali nije joj vjerovao zato što je organizacija u to vrijeme prolazila kroz proces čišćenja. Na njenom čelu je bio William Webster koji je bio doveden iz FBI-a da je pročisti – objašnjava profesor.

Webster, prema Glaurdiću, nije bio čovjek sistema i Bush ni njemu, ali zato ni cijeloj organizaciji nije vjerovao. Slično se, dodao je, dogodilo i u slučaju Iraka.

– CIA je najavljivala da će Irak napraviti invaziju na Kuvajt. Bush je nazvao svoje naftaške prijatelje, šeike, i oni su rekli da je riječ o blefu. Vjerovao je šeicima, a ne svojim obavještajcima, kaže on.Isto je, podsjeća, bilo i u slučaju Rusije.

– CIA je savjetovala da se odmah, umjesto Gorbačova, podrži Jeljcin kako bi se spriječio puč. Zbog dobrih osobnih veza s Gorbačovom nisu im povjerovali. I to se pokazalo pogrešno. Tako je bilo i ovdje. Obavještajni podaci bili su iscrpni i prilično precizni, ali Bush je odlučio vjerovati Lawrenceu Eagleburgeru zbog njegovih dobrih osobnih veza koje je imao sa Slobodanom Miloševićem – naveo je Glaurdić.  (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku