hamburger-icon

Kliker.info

Profesor geofizike Vladimir Trojan : Razorani zemljotres uzrokovan “približavanjem Zemlje i Mjeseca kakvo nije zapamćeno skoro hiljadu godina”

Profesor geofizike Vladimir Trojan : Razorani zemljotres uzrokovan “približavanjem Zemlje i Mjeseca kakvo nije zapamćeno skoro hiljadu godina”

14 Februara
06:56 2023

Profesor Geofizičkog odsjeka Univerziteta u Sankt Peterburgu Vladimir Trojan sugerisao je da je razorni zemljotres koji se dogodio u Kahramanmarašu možda uzrokovan “približavanjem Zemlje i Mjesec kakvo nije zapamćeno skoro hiljadu godina”.

“Mjesec se periodično približava Zemlji i udaljava od Zemlje. 21. januara 2023. godine razdaljina između Zemlje i Mjeseca, koji je u ovom slučaju bio pun, posljednji put su bili ovako blizu 1030. godine. Bilo je to prije 992 godine, skoro hiljadu godina… Drugo, koje su hipoteze koje povezuju procese koji se odvijaju na Zemlji i uticaj Mjeseca? Mjesec pokreće plimne procese, vodna tijela počinju se aktivnije kretati i ova situacija može biti povezana s činjenicom da se naša kopnena i vodena površina također zasnivaju na pločama koje su u dinamičkom stanju. Mijenjaju mjesta…”, rekao je on.

Trojan je dodao kako je tokom ovog potresa aktivni dio rasjeda blizu 90 km, širok 25 km i dubok 30 km. “Ovo je problem gdje se energija skladišti kroz procese koji se odvijaju pri konstantnom pomaku. Anadolijska ploča se kreće prema zapadu za 2-2,5 cm godišnje. Zato što je okružena Evroazijskom pločom na sjeveru i Arapskom pločom na jugu. Uporedo sa njom sa juga dolazi još jedna ploča – Afrička. Ovaj region gdje su se desili razorni zemljotresi, ispostavilo se da je to zona potresa posebno blizu zone rasjeda. Okidač koji je izazvao potrese mogla bi biti blizina Mjeseca i Zemlje“, ocijenio je ruski profesor.

Istakao je kako ovakva i slična blizina Mjeseca i Zemlje “neće uvijek uzrokovati uragane, cunamije, poplave ili zemljotrese” zaključujući da je to “uglavnom određeno stanjem i interakcijama tektonskih ploča”.

“One su ili u ravnoteži ili obrnuto, uzrokujući klizanje, spremne su da izazovu katastrofu. Ovo je jedna od mogućih hipoteza. Ili bi to mogla biti slučajnost”, kazao je na kraju profesor Geofizičkog odsjeka Univerziteta u Sankt Peterburgu Vladimir Trojan.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku