hamburger-icon

Kliker.info

Prof. Hadžidedić o Komšićevoj apelaciji: Korak u pravcu očuvanja pravnog poretka BiH

Prof. Hadžidedić o Komšićevoj apelaciji: Korak u pravcu očuvanja pravnog poretka BiH

12 Oktobra
03:02 2022

Ugledni bosanskohercegovački politolog, prof. dr. Zlatko Hadžidedić, komentirao je potez člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je danas Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Stupanjem na snagu izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, prema nametnutim odlukama visokog predstavnika, koje su u značajnom dijelu neustavne, stvorilo je obavezu da se putem zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine takve neustavne odluke stave van snage”, saopćio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Profesor Hadžidedić ističe da apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koju je uputila Demokratska fronta predstavlja neophodan korak u pravcu očuvanja pravnog poretka u Bosni i Hercegovini, koji je u potpunosti narušen i doveden u pitanje odlukom Visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona i ustavne strukture Federacije BiH.

“Od posebnog značaja je što je ta apelacija upućena upravo Ustavnom sudu BiH, s obzirom na činjenicu da odluka visokog predstavnika predstavlja direktan udar na ustavni poredak u Federaciji BiH, a samim tim i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da visoki predstavnik – na temelju Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – nema mandat da mijenja ustavni poredak u Bosni i Hercegovini, nego isključivo mandat da taj poredak implementira”, ocijenio je prof. Hadžidedić.

Također, dodao je, od posebnog značaja je zahtjev u okviru apelacije da se obustavi implementacija izbornih rezultata sve dok Ustavni sud ne donese konačnu presudu u vezi sa ovim slučajem.

“Kao što možemo vidjeti, iako je visoki predstavnik praktično izigrao izbornu volju građana uvodeći nova pravila u izborni proces na sam dan izbora, i time izvrgnuo ruglu sve demokratske principe na kojima je ovaj proces trebalo da bude zasnovan, ostale stranke u Federaciji do sada nisu osporile valjanost izbora, uprkos činjenici da su održani pod potpuno neregularnim uslovima”, podvukao je.

Time, naglašava prof. Hadžidedić, ovaj korak Demokratske fronte još više dobija na značaju kao pokušaj da se zaustavi rušenje demokracije i ukupnog ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini.

“Ova apelacija, naravno, sadrži još mnogo značajnih pravnih aspekata koji osporavaju pravnu utemeljenost odluke Visokog predstavnika, ali smatram da je od najvećeg značaja da se ova odluka što prije obori, i da se u potpunosti obustavi implementacija izbornih rezultata ostvarenih pod neregularnim uslovima”, zaključio je prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

F.Vele (Radiosarajevo.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku