hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr Senadin Lavić : Ovo nisu devedesete godine i neće biti novog rata

Prof.dr Senadin Lavić : Ovo nisu devedesete godine i neće biti novog rata

16 Oktobra
04:50 2012

"Bosna i Hercegovina se kao država u izbornom procesu i ovaj put kretala između građanskog i etničkog, što govori da je strah još uvijek prisutan kod većine građana. Naravno, strah od drugoga. Ali, ovo nisu devedesete godine i neće biti novog rata", naglašava u izjavi za Kliker profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik BZK Preporod dr. Senadin Lavić. To međutim ne znači da će , kako kaže stranke i političari, konačno početi raditi svoj posao.

"Političke etničke oligarhije bosanskohercegovačkih naroda će nastaviti koristiti državnu imovinu kao privatnu i stranačku, zapošljavajući članove svoje partije i rodbinu u javna (državna) preduzeća kao da se radi o privatnim kompanijama. Tako političke stranke koriste državu, ne razvijaju je i ne jačaju njezine kapacitete, ne služe kao servis građanima. Ovdje već odavno nema strateških ulaganja i pravljenja novih radnih mjesta, sva strategija je pretvorena u obmane javnosti i stranačke obračune preko medija ili preko sudova zbog kleveta i podmetanja", ističe profesor Lavić.

Uvjeren je da se u bliskoj budućnosti ništa bitno neće promjeniti i da ćemo imati dominaciju pet-šest lidera nad milionima građana. To samo pokazuje da građani, kako ističe, još žive formu parohijalne političke kulture i da nisu u stanju da razviju participirajuću političku formu djelovanja.

"Preporučujem građanima na općinskom nivou da "opsjedaju" načelnike i općinska vijeća, da od njih neprestano traže usluge, da ih razumijevaju i doživljavaju kao servis građana, a ne kao "viša" bića pred kojima se treba ponižavati. Općinski načelnici i općinska vijeća su predstavnici građana i dužni su da ostvaruju interese građana. Ako građani ne participiraju u općinskoj vlasti onda ostavljaju prostor načelnicima i političkim partijama da se "otuđe" od naroda i da općine pretvore u privatne i partijske biznise", kaže profesor Lavić.

Kada su u pitanju "brojke i slova" vezane za još nepotvrđene rezultate izbora, Lavić istiće da su oni ipak bili očekivati . "Nazire se postepen silazak sa političke scene Dodikove partije SNSD koja je ideološki bliža nacionalističkim ideologijama nego socijaldemokratiji. Naročito brine činjenica da Dodik i Čović više i ne kriju strateški savez, srpskohrvatski savez u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj stvaranje tri etničke (narodne) državice na tlu Republike, odnosno dejtonske Države BiH. Taj savez može odvesti u katastrofu sve građane naše države", zaključuje na kraju izjave za Kliker.info profesor Fakulteta političkih nauka  u Sarajevu i predsjednik BZK BiH dr. Senadin Lavić. Halil Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku