hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Emir Festić : U bolnicama se daju neki lijekovi koji su u pred kliničkim studijama pokazali određeni efekat

Prof.dr. Emir Festić : U bolnicama se daju neki lijekovi koji su u pred kliničkim studijama pokazali određeni efekat

06 Aprila
04:43 2020

U vrijeme dok se cijeli  svijet suočava  sa jednom od najvećih prijetnji globalnom zdravlju, a Sjedinjene Američke Države, kao najveće žarište  korona virusa,  muku muče sa rapidnim širenjem epidemije,  cjelokupna javnost na sjevernoameričkom kontinentu i građani,  najviše očekuju od najboljih, onih koji su na prvim linijama borbe sa nevidljivim neprijateljem koji je prestrašio i zaustavio sve i svakog. 

Jedan od takvih koji ovih dana nema ni vremena ni prava da razmišlja o bilo čemu i kome osim novoj pošasti i svojim pacijentima je i dr. Emir Festić, profesor i ljekar u intenzivnoj njezi čuvene klinike Mayo u gradu Jacksonville, u američkoj državi Florida.

Zvanje redovnog profesora na čuvenoj klinici dr. Festić je dobio prije dvije godine, a prije toga je završio specijalizaciju iz interne medicine u  New Yorku ,supspecijalizaciju iz intenzivne medicine i pulmologije , te magisterij na temu translacionih istraživanja na klinici Mayo, što sve skupa pokazuje da njegovo mišljenje, sugestije i preporuke,  moramo uvažavati i slijediti.

U kratkom razgovoru za Kliker info je  naročiti istakao , da za sada, to što se  terapije  tiče, nema specifičnog lijeka za ovo oboljenje, a u  bolnicama se daju neki lijekovi koji su u pred kliničkim studijama, koje su krenule početkom marta, pokazali određeni efekat. 

-Neki lijekovi koji su napravljeni za druge indikacija se testiraju, međutim još nemamo potvrdu , odnosno dokaz  da pomažu bolesnicima. Pored toga što nije dokazano da mogu pomoći, a zna se da ovi lijekovi imaju svoje neželjene pojave, odnosno mogu  napraviti dodatnu štetu .

Važno je međutim istaći i činjenicu da u najvećem broju slučajeva, oko 80%, nikakva terapija nije potrebna, izuzev lijekova koji snižavaju temperaturu poput acetaminofena i vitamina. Oko 15% bolesnika treba dodatni kiseonik i zbog toga se hospitaliziraju.  Pravi problem je ostatak, oko 5% bolesnika koji budu kritično bolesni i oni se liječe u jedinici intenzivne terapije. Većina od ovih bolesnika u ICU trebaju i respiratornu podršku  putem mehaničkog ventilatora-, precizno i jasno  ističe profesor Festić i dodaje da je Mayo klinika i ostale bolnice u Jacksonvilleu , bar za sada, spremne i opremljene za sve jače udare korona virusa. Situacija je,  kaže,pod kontrolom i dodaje da je puno gore stanje na jugu Floride, pogotovo u gradovima Miami i Fort Lauderdale.

Upućuje na kraju  i poruku svima onima koji u ovom momentu očekuju pomoć, ohrabrenje, nadu i nagovještaj svijetla na kraju tunela.

– Svima onima koji čitaju ovaj tekst preporučujem da nastave da uzimaju lijekove koje su do sada uzimali za medicinske probleme koje imaju, da podignu dezinfekciju ruku, tijela i okoline na najviši nivo i da izbegavaju bespotrebne kontakte, što znači ostati u kući samo sa svojom familijom. Oni koji obavljaju posao koji je neophodan  neka poštuju takođe pravila higijene i fizičkog distanciranja. i što je naročito vađno, potrebno je nositi masku preko lica kada se izlazi iz kuće-, ističe profesor Festić, Sarajlija sa Floride koji je Medicinski fakultet završio u  u Sarajevu i to  ratne 1994 godine.

U  Jacksonvilleu je inače tokom i nakon rata  svoj novi dom pronašlo blizu 20 000 Bosanaca i Hercegovaca. Prema informacijama sa kojima raspolažemo  pozitivno testiranih na korona virus ima , ali ih srećom, među teže oboljelim bolesnicima, još uvijek nema.

H.Š. Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku