hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Asim Mujkić : Od ofanzive nacionalizma jedino je moguće odbraniti se antinacionalizmom i pokušajem jačanja građanskih snaga

Prof.dr. Asim Mujkić : Od ofanzive nacionalizma jedino je moguće odbraniti se antinacionalizmom i pokušajem jačanja građanskih snaga

17 Decembra
15:51 2020

Historija obiluje momentima kada se društveni i politički procesi odjednom ubrzaju i zgusnu, pa oni razvojni pravci za čije odvijanje i oblikovanje nekada trebaju desetljeća počinju da se dešavaju gotovo iz dana u dan. Na žalost, moram reći, historija moje zemlje ima tu nesretnu tendenciju zgušnjavanja, ili da to kažem modernim jezikom, tendenciju „zipovanja“.

Piše : Prof.dr. Asim Mujkić (Inforadar)

Tako se, gotovo u par dana, pred našim očima i bez nekog našeg posebnog, bosanskohercegovačkog udjela u svemu tome, izdešavaše, filmskom brzinom, događaji koji bi mogli biti nagovještaji tektonskih pomjeranja globalne arehitektonike sila. Od optimizma konačne promjene začahurenog stanja u kome cvatu samo korupcija i novi krugovi nacionalističke netrpeljivosti, a najavljenog pobjedom Joe Bidena, do pesimizma i zebnje nakon posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kako reče Milorad Dodik, Republici Srpskoj, a onda i BiH.

RUSIJA ŽELI BiH „U DIJELOVIMA“

Na raspravi o BiH održanoj u američkom Kongresu zaključeno je da je BiH „nedovršen posao“, te da joj je zajedno s ostatkom Zapadnog Balkana mjesto u euroatlantskim integracijama te da nova administracija treba učiniti konačni napor u koordinaciji s europskim saveznicima i konačno staviti tačku na taj problem.

Ono na što je u više navrata istaknuto u toj raspravi bilo je da je dosadašnja nezainteresiranost SAD u prvom redu ostavila ovo područje otvorenim za širenje ruskog, kineskog a i turskog utjecaja, pa je Zapadni Balkan postao neka vrsta „mekog trbuha“ Europe te kao takav potencijalna opasnost i izvor nestabilnosti. Administracija Bidena i učesnici rasprave u Kongresu jasno su istaknuli da BiH vide kao jedinstvenu, suverenu, multietničku državu vladavine prava i sastavnim dijelom Europe NATO-a. U svojoj čestitci povodom jubileja Dejtonskog sporazuma Biden jasno ističe, osim korupcije, nacionalizam kao glavni remetilački faktor miru, vladavini prava i daljim integracijskim procesima ovog regiona, čime nagovještava pravce predstojeće reforme. Ona mora težiti k smanjenju nacionalizma.

Joe Biden: Novi američki predsjednik i prije inauguracije najavio snažno vraćanje SAD-a u regiju te podršku jedinstvenoj i suverenoj BiH

Rusku reakciju na ovo otvaranje karata nove administracije nije dugo trebalo čekati. Kao prstom u oko, Lavrov slijeće u Sarajevo i odlazi u Lukavicu gdje ga bez obilježja suverene države, čiji je zvanično gost, dočekuje svita jednog dijela te države čija, usput rečeno, politička doktrina odiše separatizmom.

Tim potezom, način na koji Rusija gleda na Bosnu postao je kristalno jasan. Nakon Lavrovljevog posjeta, ali to se vidjelo i prilikom organizacije rasprave o BiH u Vijeću sigurnosti na kojem su trebale učestvovati „plemenske starješine“,  Rusija Bosnu vidi „u dijelovima“ –  ili kao slabašnu „Ligu naroda“, ili pak kao što vidi Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju – isfragmentiranu u međusobno suprotstavljene nacionalne partikularitete koje po potrebi može slagati i kombinirati.

Strategijom podgrijavanja zamrznutih konflikata, koliko god to paradoksalno zvučalo, Rusija pokušava osigurati svoju interesnu sferu i zaustaviti širenje Zapada na zemlje s neriješenim teritorijalnim sporovima. Kada je Balkan u pitanju, preko nacionalističkog režima u Srbiji, kome gravitiraju politike takozvanog srpskog sveta na Kosovu, u Crnoj Gori, na kraju i u BiHRusija je Lavrovljevom posjetom iskazala intenciju da zaokruži jednu platformu za političku destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Sergej Lavrov: Iskusni ruski diplomata jedan od oslonaca etabliranja Putinovih politika na Balkanu i uopće

Samo iz te perspektive paradoksa možemo razumjeti šta znači kad Moskva kaže „podržavamo Dejton – ali smo za ukidanje institucije Visokog predstavnika“. U tom smislu, rezultat posjete ruskog ministra, ako na čas zanemarimo incident u Sarajevu koji je sam izazvao, jeste „visoki stepen saglasnosti“ između stavova Rusije i Dragana ČovićaRusije i Dodika, potom Rusije i Beograda, pa na kraju Rusije i Zagreba u vezi s BiH. Stvorena je jedna cijela mala nacionalistička Antanta kao prepreka ili barem značajno zagorčavanje najavljenom završavanju posla SAD-a. Forsiranje naroda uz istovremeno demoniziranje ideje građanske države i paketa europskih vrijednosti koje uz nju idu na čelu s ljudskim pravima i slobodama, jasno naznačuju koga u ovom maloj Antanti smatraju svojim neprijateljem i u čemu vide najveću opasnost. Ta mala Antanta samo je dio šire nacionalističke i političko-identitetske internacionale koja uživa rusku podršku.

ŠTA POSLIJE SARAJEVSKOG „NE“

Ruska podrška nacionalizmu nije od jučer. Još od 19. stoljeća caristička vlast potiče razne nacionalne pokrete i bune, osobito na Balkanu, crta granice, postavlja ili smjenjuje vladare. Nakon socijalističkog perioda, kada podrška ruske vanjske politike mijenja ideološki predznak, s Putinom ona se vraća potpirivanju nacionalizma i identitetskih politika u područjima od njenog interesa.

Višedecenijska oseka američkog liderstva u Europi, izražena nezainteresiranost Bushevih administracija i Obame, a potom i otvoreno subverzivno djelovanje Trumpove administracije, odrazilo se značajno na jedinstvo EU i samog NATO pakta. Velika ekonomska a potom i migrantska kriza samo su dodatno pogodovale europskom rastakanju koje je pratila porast ksenofobije i nacionalizma, dovodeći u pitanje same tekovine poretka utemeljenog nakon 1945. i zasnovanog na antifašizmu, ljudskim pravima i slobodama i državi blagostanja.

Izlazak Britanije iz Unije koincidirao je s pojavom malih autoritarnih suverenističkih vođa s demokratskim legitimitetom, kao što su Orban, Kaczynski, pa čak i Janša, koji otvoreno najavljuju kontrarevoluciju protiv temeljnih europskih vrijednosti. Nije nikakva tajna da preko mreže svojih oligarha Rusija podržava razne desničarske i identitetske pokrete širom Europe, cijelu desničarsku internacionalu. U takvoj konstelaciji, u kojoj bez podrške SAD, odnosno otvorene destrukcije koju je raspirivao Trump, EU postaje tigar od papira, šansu za jačanje svojih pozicija i resetovanje na pozicije iz 1992. vidjele su male balkanske reakcionarne oligarhije.

Od tada se zaoštrava diskurs prema Bosni, Bošnjaci se orijentaliziraju, i opet u zvaničnim obraćanjima postaju „muslimanima“, s namjerom da se uglave u ksenofobni, političko-identitetski potaknuti antiislamistički imaginarij koji raspiruje desna Europa, a ideja građanske države postaje „islamska država“, ideja kalifata, ni manje ni više. Važno je prikazati ideju građanske države kao bošnjačku zavjeru i skriveni plan za islamsku dominaciju nad Bosnom. „Sapuni i parfemi“, s jedne, Vulinovo i Vučićevo prijeteće režanje da „niko ne sme da bije“ RS, s druge strane, samo su logični dio te cijele naracije koja sada, kako to balkanska turneja ruskog ministra pokazuje, stječe svoj puni smisao, savršen krug koji se zatvorio oko ideje i aktera građanske Bosne.

Vučić i Milanović: Srbijanski i hrvatski predsjednik “dva oka u jednoj glavi” kada je u pitanju njihov odnos prema BiH

Da ugođaj ove ideološke opsade Sarajeva bude potpun, pobrinule su se i epidemiološke mjere na bosanskim granicama, a ni „tehnički kvar“ na plinovodu nije tome odmogao. Pozornica je postavljena za novi krug „razvlačenja pameti“ i „istrage“ građanista i njihovih vrijednosti.

Zato je u ovom trenutku važno pitanje šta poslije sarajevskog NE. Da Rusija neće u dogledno vrijeme biti neki konstruktivni i prijateljski nastrojen partner Bosne i Hercegovine jasno je od njihovog srčanog zalaganja da se rezolucija o Srebrenici ne usvoji u UN. Takvo odsustvo ikakve empatije i bešćutnost prema žrtvama genocida rijetko se može vidjeti.

Ali nije stalo samo na tome – niti jednom riječju nikada nije osuđen ijedan potez Dodikovog režima, ni kada je negirao drugim narodima pravo da svoj jezik nazovu onako kako oni žele, ni kada je pozivao na secesionizam, ni kada je izjavio da ne žele da mu sude sudije muslimani.

Utoliko naš izbor i opredjeljenje biva lakšim. Od ofanzive nacionalizma jedino je moguće odbraniti se antinacionalizmom i pokušajem jačanja građanskih snaga koje će zaista biti bosanskohercegovačke, daljom privrženošću ljudskim pravima i slobodama, insistiranjem na provođenju odluka Europskog suda za ljudska prava i stvaranjem pretpostavki za pobjedu na izborima za dvije godine.

Podijeli

3 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 23 Decembra, 20:34

  GOSPODINE MUJKIĆU DŽABA SI STAVIO ISPRED IMENA prof:dr: PRIČAŠ RIJWČNIKOM OBIČNOG I OTUŽNOG ČARŠIJAŠA KOIL IMA ZAROBLJEN UM KAO I LAVIĆ I KUKIĆ I “AKADEMIK”KURTĆEHAIĆ.KAKVA GRAĐANSKA MISAO I DRŽAVA KAD JE OVO JREBENA BIH GDJE JE MRŽNJA JAČA OD SVEGA A NAROČITO VAŠA MRŽNJA I NAROČITO PREMA SRBIMA.MI SMO TO SHVATILI A VI PROBAJTE SHVATITI ,NE RADI NAS VEĆ RADI VAS.TO JE ISTORIJSKI DOKAZANO JOŠ OD MARIČKE BITKE.KAKO JE KO OD VAS PREŠAO NA ISLAM ODMAH SE VATAO KAME I JURIŠAO NA SRPSKE VRATOVE ILI JE SRBE ŽIVE NABIJAO NA KOLAC.ILI JE NASKAKIVAO NA SRPSKE ŽENE U TZV.PRAVU PRVE BRAČNE NOĆI GDJE STE POKAZALI NEVIĐENI PRIMITIVIZAM I ŽIVOTINJSKE NAGONE KOJE MOŽE DA IZNJEDRI SAMO NENORMALNA MRŽNJA KOJA NIJE IMALA NIKAKVO RACIONALNO UPORIŠTE,VEĆ JE POKAZATELJ DA TAKO MOŽE DA MRZI SAMO KONVERTIT.ALI TO JE VAŠ PROBLEM,I JA SE ZATO OSJEĆAM TOLIKO NADMOĆNIM U LJUDSKOM SMISLU NAD VAMA ČARŠIJAŠIMA,A NE NAD SVIM BOŠNJACIMA KOJI U MNOGO PROCENATA NEMISLE KAO VI TZV.BOŠNJAČKA INTELIGENCIJA,ČARŠIJSKA KOJA PREFERIRA SEĆIJU A NE PARLAMENT I INSTITUCIJE.CIJELO SRPSKO ROBOVANJE POD TUECIMA VI A NE TURCI STE BILI ONI KOJI SU KINJILI SRBE.TAKO I OD 1804-eKAD SU SE SRBI DIGLI NA BUNU PROTIV DAHIJA KOJI NISU BILI TURCI NEGO VI PRELETAČI,PA SVE DO 1990-e,KAD SMO SE KONAČNO PODIJELILI I KAD SE ZNA ŠTA JE ČIJE,ALI AVAJ VAMA OPET NEPAŠE.A NEPAŠE VAM SAMO ZATO ŠTO BI VI DA KOČITE I PODJEBAVATE I DA NEŠTO DOBIJETE BEZ RADA JER STE TAKO ŽIVJELI POLA MILENIJUMA.PITAM TE profesor:dr:ŠTA VI IMATE SA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U LIJEVČU,SEMBERIJI,POPOVOM POLJU ILI SA RIJEKOM BILO KOJOM KOJA PROTIČE KROZ REPUBLIKU SRPSKU,ONAKO ZDRAVORAZUMSKI I LJUDSKI ČOVJEČANSKI(što bi rekao RADOVAN III).VI SUVISLOG OBJAŠNJENJA NEMATE ALI KAŽETE “DRŽAVA BIH”PO DEJTONU TA TZV DRŽAVA NEMA NEPOKRETNOSTI JER ONE PRIPADAJU ENTITETIMA.VI STE DOBILI USTAVNI SUD,KOJI NIJE DEJTONSKA KATEGORIJA,VEĆ IZMIŠLJOTINA VISOKIH PREDSTAVNIKA SA SUDIJAMA STRANCIMA DA MOGU NADGLASATI OSTALA DVA NARODA.E VIDIŠ prof:dr.TO DODIK I MI SRBI U RS ALI KOMPLET I POZICIJA I OPOZICIJA NEĆEMO PA ME ZANIMA KAKO ĆETE NAS PRISILITI AKO MI POŠTUJEMO IZVORNI DEJTON.SMETA VAM ŠTO DODIK NEĆE DA IGRA PO VAŠOJ MUZICI ALI NIJE SAMO DODIK NEGO SVI SRBI I SVI HRVATI OSIM ŠAČICE SARAJEVSKIH IZRODA KOJI SE PREDSTAVLJAJU KAO SRBI I HRVATI.ONI NISU NI SRBI NI HRVATI VEĆ IZRODI-(IZAŠLI IZ RODA) I VAŠI ZRTOVI.VI SA NJIMA PRAVITE GRAĐANSKU BIH ALI U SKUPŠTINI RS NEMA NIJEDNOG GRAĐANSKOG POSLANIKA,KAO NI KOD HRVATA KOJI DOLAZE IZ HRVATSKIH KANTONA.MI NEMAMO PRETENZIJA PREMA FEDERACIJI BIH,MADA IMA 5 VEĆINSKIH SRPSKIH OPŠTINA TAMO VEĆ KAD ODEMO NOSIMO MSAMO REPUBLIKU SRPSKU A VI SE TAMO ŠIRITE KOLIKO VAS VOLJA.BAJDEN VAM NEMOŽE POMOĆI SVE I DA HOĆE JER JE AMERIKA PRDNULA U ČABAR I NIKO JE OD OSTALIH SILA(KINA,RUSIJA,IRAN,INDIJA,BRAZIL,VENECUELA,ČAK I KUBA)NEUZIMA OZBILJNO I NJIHOVE PRIJETNJE SU IM SMIJEŠNE.KAD 1995-e NISU UKINULI REPUBLIKU SRPSKU NEGO JE ONI SKROILI,I AKO SU JE BOMBARDOVALI,KAKO MISLITE DA ĆE SAD USPJETI MAJKE TI.ŠTO SE TIČE GENOCIDA TO JE TOLIKO APSURDNO DA NEMAM RIJEČI.NEMA GENOCIDA BEZ SPECIJALNE NAMJERE I BEZ MASOVNO UBIJENIH ŽENA DJECE I STARIJIH A TOGA U SREBRENICI NEMA.
  VI BI DASE MJERITE SA SRBIMA PRELETAČEVIĆI I KONVERTITI A ZABORAVLJATE DA SU TRI NAJZNAČAJNIJA PRAVNA DOKUMENTA U SREDNJEM VIJEKU
  ENGLESKA- VELIKA POVELJA SLOBODA(MAGNA CARTA LIBERTATEM) IZ 1215-e
  ZAKONOPRAVILO(NOMOKANON)SVETOG SAVE 1219-e
  DUŠANOV ZAKONIK IZ 1345-e GDJE VLADALAC PRVI PUT U ISTORIJI PRAVA ČOVJEČANSTVA UOPŠTE SEBE STAVLJA ISPOD SNAGE ZAKONA
  citat;NEKA SUDOVI SUDE SLOBODNO BEZ BOJAZNI OD CARSTVA MI. PROBLEM GRAĐANSKOG KOD VAS JE NEISKRENBOST JER BI VI POD FIRMOM GRAĐANSKOG VAŠU DOMINACIJU.PRIHVA<TITE RAVNOPRAVNOST KOJU NUDI DEJTON I PRESTANITE BIRATI DRUGIMA NJUHOVE PREDSTAVNIKE U INSTITUCIJAMAS I MIRNA BOSNA.U PROTIVNOM PITANJE ŠTA ĆE BITI SA VAMA SE OTVARA.

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 23 Decembra, 20:40

  P.S.IZVINJAVAM SE NA PAR SLOVNIH GREŠKI

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 23 Decembra, 20:48

  P.S.OVO ZADNJE ŠTA ĆE BITI SA VAMA NIJE PRIJETNJA UBIJANJEM,NEDAO BOG VEĆ JE U PITANJU TO DA MI I HRVATI IMAMO MATIČNE DRŽAVE A VI NEMATE PA BI ZBOG TOGA TREBALI BITI I VIŠE ODGOVORNI IPRAVITI POZICIJU DA OSTANEMO SA VAMA KAO NIJEMCI U ŠVAJCARSKOJ A NE SANJATI DOMINACIJU I GLEDATI NA NAS KAO NA RAJU JER JE OSMANSKO CARSTVO DAVNO OTIŠLO.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku