hamburger-icon

Kliker.info

Proces protiv Gašija : Tužiocu smeta što se policajci kriju iza maski

Proces protiv Gašija : Tužiocu smeta što se policajci kriju iza maski

25 Septembra
19:48 2008

Suđenje Muhamedu Aliju Gašiju i ostalim optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji prate pretjerane mjere obezbjeđenja.Izjavio je ovo juče u Kantonalnom sudu Sarajevo tužilac Oleg Čavka u nastavku suđenja Gašiju i još sedmorici optuženih."Ovoliko prisustvo policije, specijalaca sa maskama na licima, prenaglašeno je. Ne vidim razlog za toliko skrivanje ako ja mogu bez maske raditi svoj posao. Ne vidim razlog njihovog skrivanja", kazao je tužilac Čavka.Četvrti dan suđenja juče je nastavljen saslušanjem svjedoka optužbe. Tri pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo svjedočili su o nekoliko službenih zabilješki čiji su oni potpisnici, a u kojima se spominju neki od optuženih.Braća Muhamed Ali i Aziz Gaši, Mirso Krasnić, Amir Kasumić, Engin Proho, Muharem Čaušević, Edin Hot, te Sinan Ljuca optuženi su da su se od 2004. godine do januara ove godine kao zločinačka organizacija bavili prevarama, iznudama, bespravnom gradnjom, pranjem novca, prijetnjama i zelenaštvom. Gaši, koji je u optužnici okvalifikovan kao vođa ove grupe, optužen je i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u junu 2007. godine. Na teret im je stavljen i pokušaj ubistva Amira Pašića Faće, koji je na današnji nastavak suđenja pozvan u svojstvu oštećenog i svjedoka optužbe.Prvooptuženi Muhamed Ali Gaši juče je ustvrdio da se u potpunosti slaže sa tužiocem u pogledu velikog broja policajaca."Od ovog suđenja pravi se cirkus jer ovdje niko od optuženih nikome ne prijeti", dodao je Gaši.I advokati optuženih imali su primjedbu na ponašanje Sudske policije, rekavši da su od početka suđenja podvrgnuti poniženjima."Nama se oduzimaju mobiteli, cigarete, upaljači. Policajci nas po nekoliko minuta drže na prvom katu, ne daju nam do sudnice, dok mimo nas nesmetano prolaze tužilac, pripravnici. I mi smo stranke u ovom postupku", izjavio je Nikica Gržić, branilac Amira Kasumića. Sudija Dalida Burzić odgovorila je da ona na neke stvari, kao što je rad Sudske policije, ne može uticati. Finansijska policija FBiH podnijela krivične prijave nakon kontrole privatizacije "Borac Uskoplja

"Suđenje sa najvećim rizikom u BiH  Od ponedjeljka kada je počelo suđenje Muhamedu Aliju Gašiju i njegovim saučesnicima optuženim za zločinačku organizaciju, primjetne su velike mjere obezbjeđenja. Sagovornik iz sarajevskog Kantonalnog suda, direktno uključen u ovaj proces, kaže da je suđenje Gašiju i drugima okarakterisano kao suđenje visokog rizika. "U ovom momentu suđenje braći Gaši i ostalima slovi za suđenje sa najvećim rizikom u BiH. Stoga su neophodne sve mjere koje se sprovode", objasnio je naš sagovornik. Cijeli tok suđenja snimaju i policajci iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Gaši "istjeran" zbog nesporazuma    Izvođenje optuženog Aziza Gašija iz sudnice u srijedu u službenoj zabilješki Sudske policije FBiH, koja je juče dostavljena predsjedavajućoj Sudskog vijeća Dalidi Burzić, opisano je kao nesporazum."Procijenila sam da je Sudska policija u sudnici korektno postupila, ali sam imala primjedbu na ulazak interventnog voda", objasnila je Burzićeva.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku