hamburger-icon

Kliker.info

Prlić i ostali u Hagu: Herceg Bosnu stvorio je Tuđman sa šačicom nacionalističke elite

Prlić i ostali u Hagu: Herceg Bosnu stvorio je Tuđman sa šačicom nacionalističke elite

07 Februara
23:17 2011

Nastanak Herceg Bosne može se pripisati jednom čovjeku: Franji Tuđmanu. Tuđman je tu državu formirao na etničkom čišćenju i koncentracijskim logorima, sve kako bi ostvario svoj san ispravljanja “neprirodnih” granica RH i oživljavanja Banovine Hrvatske, istaknuo je u ponedjeljak haaški tužitelj Kenneth Scott u završnim riječima na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne, koje nakon četiri godine ulazi u završnicu.Prvi i udarni dio svog 15-satnog izlaganja tužitelj je posvetio hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, oduzimajući tako optuženima glavnu ulogu na vlastitom suđenju.

Šestorica optuženih ( Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) bili su izvršitelji, a plan i glavne odluke donošene su u Zagrebu, isticao je Scott. Projekt stvaranja Herceg Bosne, odnosno Velike Hrvatske ili Banovine hrvatske bio je projekt relativno male političke elite hrvatskih nacionalista, na čelu s Franjom Tuđmanom, koja je preuzela kontrolu nad HDZ-om. Nije se radilo o pokretu koji je išao od naroda, od dna prema vrhu, nego od vrha prema dolje, od Tuđmana i Šuška, a šestorica optuženih su neki od dizajnera, arhitekata i izvršitelja toga plana. Cilj i glavna svrha plana je da se napravi hrvatski teritorij unutar BiH, i možda pripoji Hrvatskoj, istaknuo je Scott. Sve što se događalo, ultimatumi, protjerivanja, razaranja, smještanje civila u autobuse, odobravanje tranzitnih viza i preseljenje u treće zemlje, uništenje džamija i zajednica, sve je to dolazilo s vrha. Nije točno da je Herceg Bosna stvorena da bi se zaštitio hrvatski narod kad su institucije BiH prestale funkcionirati, jer u to vrijeme još su funkcionirale, ustvrdio je.
‘Rješenje je podjela’
Odluka o osnivanju HZ Herceg Bosne donesena je 18. studenoga 1991. ili 18 dana nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nelegalnom sličnu skupinu općina koju su osnovali Srbi. Scott se pozvao na svjedočenje Josipa Jurčevića, koji je tumačio da je srpsko osnivanje zajednica općina bio integralni dio projekta Velike Srbije. “Dakle, hrvatski stručnjak bavio se onim što su radili Srbi. Ali na pitanje jesu li i Hrvati radili isti osnivanjem Herceg Bosne, tvrdio je da to nije isto, da je to bilo nešto drugo”, prenio je tužitelj. Scott je naglašavao kako Herceg Bosna nije imala veze s težnjama naroda: Herceg Bosna je jednonacionalna zajednica nastala iz jedne stranke, odnosno iz jedne frakcije te stranke.

“Ni u jednom trenutku nije bilo referenduma, ili slobodnih i demokratskih izbora na kojima bi većina nekog naroda dala svoju podršku za uspostavu Herceg Bosne. Nitko nije izabrao Prlića da bude na čelu vlade. Nije istina da u tom trenutku vlasti BiH nisu funkcionirale”, ustvrdio je Scott. Herceg Bosna proglašena je na teritoriju od 30 općina, a samo 12 su imale dominantno hrvatsku većinu. O sastanku Tuđman – Milošević u Karađorđevu, 30. ožujka 1991., tužitelj je govorio kao o “presuđenoj činjenici”, koju ne treba posebno dokazivati. Citirao je Warrena Zimmermana koji je u knjizi prenio kako mu je Tuđman rekao da je pričao s Miloševićem i kako je jedino rješenje da se Bosna podijeli.

Svjedoci protiv Tuđmana

Josip Manolić:

“Tuđman je bio opsjednut idejom stvaranja Banovine i opisivao to kao glavni cilj hrvatske politike. Podjela Bosne i Hercegovine bila mu je misao vodilja”

Mate Granić:

“Tuđmanova opsesija bila je da ponovno oživi Banovinu, pri čemu dijelove BiH treba pripojiti Hrvatskoj”, citirao je tužitelj navode iz Granićeve knjige

Peter Galbraith:

“Franjo Tuđman je čvrsto vjerovao da Bosna i Hercegovina neće opstati niti treba opstati, i kako veliki dio BiH treba postati dio Hrvatske” (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku