hamburger-icon

Kliker.info

Priština: : Kosovo postalo nezavisna i suverena država

Priština: : Kosovo postalo nezavisna i suverena država

18 Februara
00:19 2008
Skupština Kosova u nedjelju je u Prištini aklamacijom usvojila deklaraciju o neovisnosti te pokrajine od Srbije. Za deklaraciju o proglašenju neovisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba nisu bili nazočni sjednici. "Od ovog trenutka Kosovo je neovisna i suverena država", izjavio je Hashim Thaçi na vanrednoj sjednici. Kosovski premijer Hashim Thaçi i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu istaknuli su u nedjelju, govoreći na izvanrednom zasjedanju kosovske Skupštine, kako je Kosovo danas slobodno, ponosno i neovisno, a da je današnji dan novi početak izgradnje multietničkog Kosova koje će poštivati sve demokratske standarde. "Kosovo je danas ponosno, neovisno i slobodno", istaknuo je premijer Thaçi , podsjetivši na sve žrtve koje su dale generacije na Kosovu kako bi došlo do današnjeg dana. "Kosovski građani nikada nisu bili jedinstveniji nego danas, a potpora izvana nikada veća", kazao je Thaçi zahvalivši se na međunarodnoj potpori."Danas postajemo dio demokratskog svijeta, stvorili smo okružje za demokratsko Kosovo", kazao je kosovski premijer istaknuvši da je zadaća Kosova jamčiti jednaka prava svim etničkim zajednicama na Kosovu i stvoriti mehanizme da te zajednice mogu imati ravnopravnu poziciju te stvoriti uvjete da Kosovo bude država svih njegovih građana, zemlja s jednakim šansama za sve, uz toleranciju, napredak i solidarnost.


 

Kosovski premijer, koji je tijekom obraćanja kosovskom parlamentu kraći dio govora izrekao i na srpskom jeziku obrativši se tako kosovskim Srbima, kazao je da pred Kosovom stoje i veliki izazovi realizacije zajedničke europske vizije, razvoja gospodarstva i približavanja europskim integracijama, kao i unapređivanja života svih njegovih građana. "Neka današnji dan bude novi početak", rekao je Thaçi najavivši da će Kosovo izgraditi svoje institucije i raditi u bliskoj suradnji s međunarodnom zajednicom. On je istaknuo kako će misija Europske unije pomoći Kosovu u tome i nadgledati provedbu Ahtisaarijeva plana za Kosovo.Želim uvjeriti susjedne zemlje da će Kosovo raditi na dobrosusjedstvu i prijateljstvu, kazao je kosovski premijer istaknuvši još jednom da "Kosovo jest i biti će multietničko društvo" koje će funkcionirati poštujući demokratske standarde i bez bilo kakve diskriminacije njegovih građana.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu kazao je obraćajući se zastupnicima kosovske skupštine, kako su se "generacije žrtvovale za današnji dan". "Proglašavamo svoju neovisnost uz naše prijatelje koji su bili uz nas ranije, a biti će i dalje, a sjećamo se majki i očeva koji su žrtvovali svoju djecu da Kosovo bude slobodno. Spominjemo se prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, Adema Jašarija koji je žrtvovao svoj život za neovisno Kosovo i mnogih drugih", kazao je kosovski predsjednik.Sejdiu je istaknuo kako je današnji dan znak za izgradnju nove budućnosti, a da su glavne obveze u tome primjena Ahtisaarijeva plana i usvajanje Ustava koji se na njemu temelji."Kosovo će graditi zemlju u bliskoj suradnji s međunarodnom zajednicom i poštujući demokratske standarde", naglasio je kosovski predsjednik. Kliker.info/JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku