hamburger-icon

Kliker.info

Principi na iskušenju : Lagumdžija i Tihić odlaze u opoziciju ?

Principi na iskušenju : Lagumdžija i Tihić odlaze u opoziciju ?

04 Januara
04:40 2011

Milorad Dodik zakazao je za 10. januar novi sastanak sa Draganom Čovićem, Mladenom Bosićem, Božom Ljubićem, Fahrudinom Radončićem i Safetom Halilovićem i Berizom Belkićem, dvojcem koji zastupa Stranku za BiH, i jučer je iz Banjaluke poručio:Treba formirati institucije vlasti na nivou BiH i to skinuti s dnevnog reda. Ako se dogovor završi 10. januara nema potrebe za nastavak konsultacija političkih partija o konstituisanju Parlamenta BiH zakazanih za 11. januar.

Bez konkretnog programa                         Dodik je naglasio da njegova šestorka – SNSD, HDZ, SDS, HDZ 1990, SBB i Stranka za BiH imaju puni kapacitet za formiranje Vijeća ministara.Na sastanak u ponedjeljak u Sarajevu, Dodik, koji je i šef šestorke, pozvao je i SDP i SDA. Iz SDP-a su odmah odgovorili da neće doći jer mogu razgovarati samo i programu rada koji šestorka nije ponudila. Kako saznajemo, isti stav ima i SDA. Dodiku i njegovoj ekipi sasvim odgovaraju takvi stavovi SDP-a i SDA i njihovih predsjednika Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića, jer im otvaraju vrata da formiraju Vijeće ministara.

 Uostalom, i to je jedan od ključnih razloga što ne nude javnosti nikakav konkretan program rješavanja političke i ekonomske krize i puta kojim će se BiH približiti euroatlantskim integracijama.Treba naglasiti da su SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak prije dvadesetak dana objavili svoju zajedničku Programsku platformu u kojoj je precizno navedeno šta, kada i ko treba uraditi. Dodik i njegovi ortaci, prvenstveno Čović i Radončić, su odmah udarili na Platformu i proglasili je samo spiskom suhih želja.Kako trenutno stoje stvari, SDA i SDP, a s njima i HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, odlaze u opoziciju na državnom nivou. Inače, ove četiri stranke postigle su konkretne dogovore i uveliko su odmakli na formiranju novih vlasti u kantonima i federaciji BiH.

Principi na iskušenju                                          Ako misle da mogu osigurati kvalifikovanu većinu u oba doma Parlamenta BiH, poželjet ćemo im sve najbolje i poželjeti sreću u radu, a SDP je spreman da bude vrlo konstruktivna opozicija – izjavio je jučer Zlatko Lagumdžija i ponovio da je ključna stvar dogovor o onome što treba uraditi, a ne podjela fotelja.- Potpisivanje Programske platforme od strane SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak početak je nade u našoj zemlji jer se prvi put formira vlast na osnovu konkretnog i preciznog programa. Vlast na nivou BiH biće formirana sa ove četiri stranke ili bez njih – dodao je Lagumdžija. Optužbe Dodika i Čovića da je Platforma nastavak unitarizacije BiH i oživljavanje prudskih stavova odbacio je kao nesuvisle.

Milorad Dodik jučer je kazao da su su „odnosi Republike Srpske u BiH primarno vezani za Dejtonski sporazum i naše pravo na autonomiju i status" čime je jasno poručio šta ga interesira.Narednih dana, a posebno nakon sastanka 10. januara, može se očekivati da šestorka krene u bjesomučno optuživanje SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak za blokiranje formiranja državne vlasti. Time će i principijelnost te četiri stranke biti stavljena na kušnju.S druge strane, ulazak u krug šestorke značio bi pristajanje na formiranje vlasti po principu tri etnička bloka i pristajanje na status kvo u državi i u političkom i u ekonomskom smislu. Ovo utoliko više što su šefovi SNSD-a, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDS-a, SBB-a i Stranke za BiH svoje lične interese stavili ispred svih drugih. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku