hamburger-icon

Kliker.info

Princeza Mabel i Muhamed : Ljubav koja je Bosnu skupo koštala

Princeza Mabel i Muhamed : Ljubav koja je Bosnu skupo koštala

20 Aprila
18:57 2012

Frits Hoekstra, nekadašnji pripadnik holandske obavještajne službe objavio je knigu memoara nazvanu Ured, u kojoj tvrdi kako je holandska princeza Mabel Wisse Smit radial za ovu obavještajnu agenciju tokom ’90-ih godina. Jedan od njezinih ključnih zadataka bio je, kako piše Hoekstra, vrbovanje tadašnjeg ministra inozemnih poslova BiH, Muhameda Šaćirbegoviće pred pregovore u Daytonu, kako bi se saznali stavovi I planovi bh. delegacije, pred put u američku vojnu bazu Wright-Patterson.

Princeza je, kako piše Hoekstra, bila debelo uvučena u obavještajne aktivnosti uoči mirovnih pregovora. Iako je za ovu obavještajnu službu počela raditi još kao studentica, najveći uspjeh u obavještajnoj karijeri bila joj je upravo uloga u BiH. Hoekstra tvrdi kako je Wisse Smit zavela Šaćirbegovića po nalogu ove službe I tako došla do svih informacija vezanih za dogovore u daytonu. Hoekstrina knjiga samo je potvrda svih članaka o vezi Wisse Smit i Šaćirbegovića koje je Slobodna Bosna objavljivala u proteklih devet godina

Mabel i Muhamed, koji je od nje stariji jedanaest godina, upoznali su se 1993. godine, kada ona dolazi u New York i počinje stažirati u Ujedinjenim narodima, gdje je on obavljao dužnosti ambasadora naše zemlje pri ovoj Misiji. Veza je trajala pune tri godine. Tokom 1995. godine Muhamed Šaćirbegović je postao ministar vanjskih poslova BiH. U to vrijeme posjetio je i Holandiju i prisustvovao hokejaškoj utakmici u društvu njene porodice… Malo kasnije se pokazalo da su se prije toga zaručili u Francuskoj. Prethodno, za vrijeme večere u Francuskoj, u rezidenciji američkog ambasadora u ovoj zemlji, Muhamed je šarmantnu Mabel predstavio kao svoju vjerenicu. Te večeri bili su prisutni visoki gosti i tako je Mabel došla u kontakt sa američkim ambasadorom u Francuskoj, potom i sa Wesleyjem Clarkom, generalom NATO-a, Richardom Holbrookeom, američkim diplomatom.

I tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izbetbegović bio je prisutan te večeri koja će ostati zapamćena kao večer nade i nemira. Dan kasnije saznat će se zašto Amerikanci su počeli bombardovati položaje Srba u Bosni i Hercegovini. Nije poznato koliko je dugo nakon toga trajala veza između Mabel i Muhameda, ali se zna da se ona od tada veoma zauzimala za Bosance. Uostalom, sve optužbe koje su upućene Šaćirbegoviću ona odbija. Ali, on ima i podršku američkog lobija. Početkom 2002. godine, bosanska vlada zatražila je od Interpola njegovo hapšenje zbog novca koji je pronevjerio. Nasuprot tome, on je u telefonskom razgovoru za Washington Post izjavio: ’Zbog poteškoća u Vladi BiH poslije rata nastala je haotična situacija i novac je negdje prebačen. Ponekad bez potpunog odobrenja vlade, ali uvijek za vladine poslove, ja lično nisam imao korist od toga.”

Bosanci koji su je proteklih godina imali priliku upoznati u razgovoru za SB kažu da je Mabel fascinantna osoba. Muhamed Šaćirbegović, koji je do tada imao zakonitu suprugu Susane i dijete, sa kojom se tek povremeno pojavljivao u javnosti, prema tvrdnjama ljudi koji ga poznaju, bio je potpuno opsjednut ovom lijepom Holanđankom. Često je putovao u Evropu i želja da joj bude bliže je, po svemu sudeći, razlog zbog kojeg je iz Sjedinjenih Američkih Država došao na mjesto ministra inozemnih poslova u BiH 1995. godine.

Mabel Martine Wisse Smit rođena je 11. augusta 1968. godine u gradiću Pijnacker u Holandiji. Nije pripadala niti plemićkoj niti naročito bogatoj porodici. Studirala je političke nauke na Univerzitetu u Amsterdamu, koji i nije jedan od istaknutijih univerziteta u Evropi. Obrazovanje ove uspješne mlade žene proširuje se na znanje tri jezika, francuski, engleski i španski, što je u današnjoj Evropi obavezno za svaku univerzitetsku obrazovanu osobu. Nakon diplomiranja počela je raditi kao pripravnik u sjedištu UN-a u New Yorku. Vrtoglavom brzinom, uprkos tome što nije imala bilo kakvu akademsku titulu, što je neophodno za ekspertizu na bilo kojem polju, počinje se probijati u svijetu kao specijalista za Balkan.

U tom periodu, kao što smo već spomenuli, u New Yorku upoznaje Muhameda Šaćirbegovića, tadašnjeg ambasadora BiH pri UN-u. Krajem devedesetih napušta New York i seli se u Brisel gdje počinje raditi na mjestu direktora Instituta Otvorenog društva, jedne od Sorosevih institucija. Sa Muhamedom Šaćirbegovićem Mabel Wisse Smit često je posjećivala Bosnu. Iako nisu bili u zvaničnoj vezi, dobro upućeni kažu da je ona bila njegova redovna pratilja. Tako je u samom ratu nekoliko puta dolazila u Sarajevo, ali je obilazila i druge gradove na “slobodnoj teritoriji” što baš i nije bio čest običaj stranaca koji su u to vrijeme dolazili.

Tokom dočeka Nove godine 1996. Mabel Wisse Smit provela je novogodišnje praznike u Sarajevu u društvu sa Muhamedom Šaćirbegovićem koji je bio domaćin lideru irske grupe U2 Bono Voxu i njegovoj supruzi. Njihov raskalašni doček Nove godine uz mnogo pića i muzike isprovocirao je tada Aliju Izetbegovića da javno uputi poruku po kojoj bančenje za Novu godinu nije u “muslimanskoj tradiciji”. U toku rata, kao i nakon njega, iako se nije dalje educirala, Wisse Smit obavljala je niz funkcija u institucijama koje su odlučivale o dešavanjima u Bosni. Tako je njeno ime moguće vezati za rad Međunarodne krizne grupe te uz tadašnjeg medijatora za Federaciju i Republiku Srpsku Christiana Schwarza Schillinga.

Radila je i za Pakt stabilnosti te organizaciju koja se zvala Evropski akcioni savjet za mir na Balkanu pri kojem je 1995. pod rukovodstvom Mabel Wisse Smit napravljen plan za reformu školstva u BiH. Plan nikada nije proveden. U drugoj polovini devedesetih obavljala je i funkciju izvršnog direktora organizacije Europe Solidaria kojoj su patroni bili Alois Mock i Javier Perez de Cuellar, a članovi glavnog odbora, pored ostalih, i princ Sadruddin Aga Khan, Otto von Habsburg, Christian Schwarz Schilling, Margaret Thatcher…

Tokom 1996. godine bivša Šaćirebegovićeva zaručnica se zanimala za nezavisne medije na Balkanu. Na javnoj debati koju je organizovala ugledna medijska organizacija Press Now, čiji je također aktivan član, u Amsterdamu njena prezentacija pod naslovom “Mediji, izbori i pomirenje” otvorila je debatu. Također je bila uključena u rad međunarodne organizacije War Child.

Oni koju su se susretali sa Mabel u njenim brojnim posjetama BiH ili u funkciji eksperta za Balkan van BiH kažu da jeste žena koja impresionira kako izgledom, tako držanjem i manirima, ali i skupocjenom garderobom i automobilima koje je vozila. Kažu da i pored svega toga nije odavala utisak osobe koja je ekspert, čemu su doprinijele i njene godine. U toku rata, kažu upućeni, prisustvovala je i nizu donatorskih konferencija za BiH na kojima je navodno lobirala u našu korist. Također kažu da je viđena na nizu događaja kod nas i u svijetu na kojima mnogim prisutnim njena funkcija nije bila jasna.

Izvori iz tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova BiH tvrde kako je trogodišnja ljubav diplomate Muhameda Šaćirbegovića i lijepe Holanđanke Mabel Wisse Smith bosanskohercegovačku diplomatiju užasno skupo koštala! Ljubav koja je počela u New Yorku početkom rata nastavljena je u godinama rata u Holandiji, Belgiji i drugim evropskim zemljama. Ljubavnu idilu, naravno nije mogla finansirati stažistkinja iz Ujedinjenih naroda, a finansijski teret svojih čestih letova u Evropu nije mogla podnijeti ni ne baš velika ambasadorska plaća Muhameda Šaćirbegovića.

Isti izvori tvrde kako je jako puno novca kojim je Šaćirbegović raspolagao za plaćanje troškova tužbe BiH protiv SRJ pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu bilo utrošeno na skupo održavanje njegove trogodišnje ljubavne veze. Šaćirbegovićevi prijatelji tvrde da je 1996. godine užasno teško podnio činjenicu da ga lijepa Mabel ostavlja i raskida trogodišnju vezu. Kažu da je nakon toga bivši perspektivni bosanski diplomata potpuno druga ličnost te da je to mogući razlog nevolja u koje će kasnije upasti tokom kockarskih izleta u SAD te odbijanja da se vrati u BiH i položi račune za troškove koje je tokom rata pravio širom svijeta u zagrljaju svoje vjerenice.

Prema informacijama dobijenim od članova delegacije BiH koji su sudjelovali u radu dejtonske Mirovne konferencije, Mabel Wisse Smith se pojavila u američkoj vojnoj bazi na samom početku konferencije u pratnji svog zaručnika Muhameda Šaćirbegovića, tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH. Isti izvori tvrde da je njeno prisustvo u Daytonu spriječio glavni američki pregovarač Richard Holbrooke koji je i njoj i njenom vjereniku oštro kazao da Mabel ne može ostati u vojnoj bazi. Tokom trajanja mirovnih pregovora ministar Šaćirbegović je podnio ostavku i kraj Daytona dočekao u pratnji svoje vjerenice provodeći se po elitnim dejtonskim diskotekama i barovima.

Bosanci koji su Šaćirbegovićevu vjerenicu Mabel Wisse Smith viđali u protekloj deceniji što u društvu posrnulog bh. diplomate, što tokom njenih ratnih i poratnih posjeta Sarajevu, bili su šokirani tokom svjetske ekonomske konferencije 2002. godine u austrijskom gradu Salzburgu. Na ovoj konferenciji, na kojoj je delegaciju BiH predvodio ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a hrvatsku njen predsjednik Stjepan Mesić, gospođica Mabel je sjedila u sastavu delegacije Srbije u društvu šefa delegacije, srbijanskog premijera Zorana Đinđića! Nedim Hasić (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku