hamburger-icon

Kliker.info

Prijedor u šoku : Žirant se ubio pred kućom dužnika

Prijedor u šoku : Žirant se ubio pred kućom dužnika

30 Aprila
04:57 2010
Mirko Mrđa (50), vlasnik prijedorske Agencije za prevoz autobusima "MD turs", u četvrtak, oko devet sati, izvršio je samoubistvo tako što je sebi u glavu ispalio hitac  iz pištolja.  Tragedija se dogodila u kombiju ispred porodične kuće Prijedorčanina Gorana Štekovića (40), čovjeka kome je Mrđa bio žirant na kredite od, kako nezvanično saznajemo, 200.000 maraka, koje Šteković nije vraćao. Draško Papak, načelnik Kriminalističke policije u SJB Prijedor, kazao je da je policiji o tragediji dojavila jedna žena. "Tokom uviđaja u kombi vozilu FIAT dukato pronađeno je beživotno tijelo Mirka Mrđe iz Prijedora. Pored tijela čovjeka pronađen je i pištolj zastava M 57, kalibra 7,62 milimetara, kojim je izvršio samoubistvo. Pronašli smo i čauru", naveo je Papak.On je potvrdio da su motivi najvjerovatnije teška ekonomska situacija i neriješeni kreditni odnosi između stradalog i Štekovića. "Iznos tog kreditnog zaduženja trenutno provjeravamo, kao i informacije gdje se nalazi Goran Šteković, za koga se tvrdi da živi i radi u Sloveniji.
Pokojni Mrđa iza sebe nije ostavio oproštajno pismo", naveo je Papak. Stanovnici prijedorske Ulice Lepe Radić, u kojoj se desila teagedija, kao i rođaci Mrđe šokirani su svim što se desilo.Rođak Marko Marin (60), kaže da je Mrđa, koji je bio dobar i pošten čovjek, u posljednje vrijeme zbog nemogućnosti vraćanja visokih rata kredita koje je podigao Goran Šteković, bio očajan te da je nagovještavo moguću nesreću. "Zbog visokog iznosa kredita koje je moj rođak kao žirant vraćao umjesto Štekovića, bio je potresen. Prije petnaestak dana tražio je Štekovića po gradu, jer je čuo da je došao iz Slovenije, gdje radi. Govorio je da su mu svi računi blokirani zbog njegovog kredita i da dug više ne može da vraća. Pričao mi je da je Štekoviću, koga tada nije pronašao u gradu, telefonom poručio da će s njim imati posla te da će izvršiti i samoubistvo. To je ispričao i meni. Odgovarao sam ga od namjere da zbog tuđih dugova presudi sebi", govori Marin.Dodaje da se najgore ipak na kraju desilo te da se Mrđa ubio zbog svoje lakovjernosti i dobrote. "Moj rođak je svima pomagao.
Autobusima je prevozio ljude i besplatno. Dok nije pristao da bude žirant čovjeku koji je kriv za njegovu smrt, živio je lijepo na svom porodičnom imanju u selu Zecovi, kod Prijedora. Nekada je bio bogat čovjek, ali je zbog tuđeg duga na ovaj način tragično okončao život. Iza sebe je ostavio neutješne suprugu, kćerku i sina", priča potreseni Marin.Milorad Stupar, prijatelj Mrđe, kaže nam da ga je posljednji put vidio u srijedu, na Sajmu cvijeća u Prijedoru. "Pitao sam ga kada će voziti autobus na pokloničko putovanja na Ostrog, jer bih i je išao s njim, a on mi je odgovorio da će se sve znati uskoro. Bio je raspoložen i nikoga nije htio da opterećuje svojim problemima. Znao sam da otplaćuje Štekovićeve kredite i da ima problema, jer mu je zbog njegovog duga račun firme u banci blokiran. Bio je duša od čovjeka, koji je svima pomagao", govori Stupar. Mara Šteković, majka Gorana Štekovića, pred čijom se kućom ubio Mrđa, tvrdi da nije znala za kreditno zaduženja svoga sina. "Goran živi i radi u Sloveniji, kamionom prevozi robu, i nisam ga vidjela posljednja tri mjeseca. Nisam ni znala da je Mirko Mrđa mom sinu bio žirant. Nikada nije govorio o svojim kreditnim zaduženjima. I sama sam šokirana, ali znam da je moj Goran punoljetan i da kao takav odgovara za svoje postupke", govori Štekovićeva.Nezvanično saznajemo da je njen sin, pored Mirkovića, ojadio još najmanje dvojicu žiranata koji vraćaju njegove dugove na iznos od 190.000 maraka.
Sebi presudilo četvoro ljudi                        Vijest o samoubistvu Mirka Mrđe šokirala je Nenada Mirkovića, predsjednika Udruženja prevarenih žiranata iz Prijedora, koje okuplja oko 300 članova koji vraćaju tuđe kredite. "Njega je, kao i još četvoricu prevarenih žiranata u BiH, koji su od početka ove godine do danas izrvšili samoubistvo, ubio sistem i grozna zakonska regulativa, po kojoj banke naplaćuju tuđe obaveze od žiranta, a ne od dužnika. Ispred Udruženja ćemo tražiti hitno zasjedanje lokalnog i republičkog parlamenta u slučaju prevarenih žiranata, jer je još najmanje desetak ljudi najavilo da će izvrši samoubisvo. Oni više ne mogu da vraćaju tuđe kredite", kazao je Mirković. Ako do hitnih sjednica ne dođe, poručuje da će blokirati saobraćajnice, banke i sve institucije sistema. (Kliker.info-NN)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku