hamburger-icon

Kliker.info

Prijedlog Komšiću : Bolje pakt, nego rat

Prijedlog Komšiću : Bolje pakt, nego rat

08 Novembra
07:27 2009

Evo prijedloga predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koje će njegove kolege sigurno podržati: Predložite institucijama NATO-a da u bivšu vojnu bazu Orao kod Tuzle prebace jednu od svojih baza iz Afganistana. I, što bi se narodski reklo, mirna Bosna.U najgorem slučaju, pretorijanska garda Milorada Dodika, sastavljena od zaštitara privatnih agencija, može početi praviti probleme, ali ograničenog karaktera. "Kolateralna šteta" bili bi povratnici u rubnim općinama diljem Republike Srpske, što bi prouzrokovalo odgovor radikalnih krugova u Federaciji BiH, tamo gdje vlada bošnjačka većina. Na takvu mogućnost upozoravaju i međunarodni analitičari, ne libeći se potegnuti tezu da se takva vrsta sukoba ne bi zaustavila u granicama BiH.No, kad se svi Dodikovi pretorijanci skupe na jedno mjesto, još uvijek je njihova snaga zanemariva u odnosu na međunarodne policijske i vojne trupe koje, po pomalo zanemarenom Anexu 1A Dejtonskog sporazuma osiguravaju mir u Bosni i Hercegovini. Uostalom, banjalučki udari na Raffija Gregoriana dobrim dijelom su uzrokovani njegovom ulogom u raskrinkavanju parapolicijske špijunske mreže u kojoj se nalazi "mnogo fini svijet", od ratnih sudrugova Ratka Mladića, do aktuelnih političkih donatora SNSD-a.

Gruzijski izgovor                        Intervencija NATO-a u Gruziji i post festum protivljenje Dodikovo protivljenje odlasku vojnika iz Bosne i Hercegovine u tamošnju misiju – nakon što je saglasnost dalo Predsjedništvo BiH, uključujući i Dodikovog čovjeka u Sarajevu, Nebojšu Radmanovića – iskorištena je za podizanje glasa protiv NATO-integracija, uz skrivanje iza interesa naroda i novog povlačenja oprobanog recepta pozivanja na referendum. Tu je Dodiku asistirao srbijanski nacional-mistik Vojislav Koštunica, podsjećajući na razor koji je akcija NATO-a detroniziranja režima Slobodana Miloševića (koja je Koštunici, by the way, omogućila i dolazak na vlast) ostavila po Srbiju.

Ne treba ići predugo u povijest kako bi se zaključilo kako među bosanskih Srbima NATO još uvijek ne budi pozitivne reakcije. Dvije trećine građana RS-a (a ogromna većina su etnički Srbi) protiv su NATO integracija. Kao stari politčki pragmatik koji je na vlast prvi put došao uz pomoć trupa i tenkova međunarodne zajednice, Dodik zna da u verbalnoj i manifestacionoj borbi koju bi lično poveo protiv euroatlantskih integracija vezanih poglavito za Sjevernoatlantski savez, očas posla bio proglašen nepoželjnim faktorom. Stoga preko stranačkih brbljivaca a la Rajko Vasić, poslušnika iz kvazinevladinog sektora a la Dane Čanković, bestidno izmanipulirane lažnoljevičarske banjalučke studentarije, traži međunarodno uvažavanje entitetskog voxa populi. Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH uzvratio je backhandom uz samu liniju, poručujući kako se o NATO-u može izjašnjavati samo cjelokupno građanstvo, nikako jedan etnij. Za pravo Komšiću u Pogledima je dao i norveški ambasador Jan Braathu, čija je država kontakt ambasada BiH sa Glavnim štabom NATO-a u Bruxellesu.Gruzija je, kao Dodikovo stajanje uz ruski stav glede zakavkaskog slučaja, tek je vješta manipulacija onoga što je skriveno ispod žita. (Uostalom, baš kao i kad je u pitanju integracija u Evropsku uniju, ruski zvanični stav je da je to lični odabir Bosne i Hercegovine, baš kao i Srbije).Poenta je da ne postoji država koja je članica NATO-a u kojoj je izbio rat, i koja je doživjela secesiju. (Kliker.info-Oslobođenje)


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku